UG NEŠTO VIŠE SAJAM PRIVREDE BANOVIĆI

U okviru projekta koji finansira Evropska unija, LPZ Banovići organizovalo PRVI SAJAM PRIVREDE OPĆINE BANOVIĆI

U okviru projekta koji finansira Evropska unija, Lokalno partnerstvo za zapošljavanje (LPZ) Banovići je povodom Dana općine 10. septembra 2023. godine u Sportskoj dvorani Banovići organizovalo PRVI SAJAM PRIVREDE OPĆINE BANOVIĆI.  

Na jednodnevnom sajmu priliku da se predstave javnosti dobili su mali i veliki preduzetnici iz Banovića i regiona, ali i obrazovne ustanove kao važna karika u LPZu. Građani Banovića su na 34 izložbena štanda mogli da se informišu o lokalnim kompanijama i potrebama poslodavaca za radnom snagom. Nezaposlene osobe su dobile mogućnost da ostave i svoj CV izlagačima u svrhu mogućnosti zapošljavanja.

Ono što nas posebno raduje je dolazak velikog broja djece i omladine na sajam.  Većini je ovo bilo prvo iskustvo gdje su mogli da razgovaraju sa predstavnicima kompanija, da se upoznaju sa njihovim načinom rada, proizvodima i uslugama, ali i kao poticaj za razmišljanje o njihovoj budućnosti i karijeri.

Na Sajmu je bila postavljena i izložba fotografija „Privreda u Banovićima“.

Učešće na sajmu, tj kompletna infrastruktura i vizuelna promocija, za sve izlagače je bilo potpuno besplatno.

„Vidjevši javni poziv iskazali smo interes da po prvi put predstavimo našu kompaniju putem sajma, i organizatori su nam omogućili tu priliku. Našim prvim učešćem na sajmu smo uvidjeli značaj ovakovog vida predstavljanja jer smo ostvarili veliki broj novih kontakata sa potencijalnim korisnicima naših usluga i proizvoda, što će zasigurno rezultirati poslovnom saradnjom. Organizacija sajma je bila odlična i premašila je naša očekivanja.“ – rekao je Amir Suljagić, direktor firme za proizvodnju svijetlećih reklama LightMedia iz Tuzle.  

Sajam su otvorili koordinator projekta  Adem Lisičić, općinski načelnik dr. Bego Gutić i ministar privrede Tuzlanskog kantona Edin Duraković.

LPZ Banovići je organizovalo Sajam u okviru projekta „Partnerstvom do posla“  koji ima za cilj usaglašavanje tražnje i ponude na tržištu rada kako bi rezultiralo novim zapošljavanjem i samozapošljavanjem nezaposlenih osoba nakon stručnih obuka i pomoći koje su projektom obezbijeđene.

Članice LPZa Banovići su UG NEŠTO VIŠE, Općina Banovići, Udruženje privrednika i obrtnika Banovići, SZZTK-Biro Banovići, lokalne kompanije i obrazovne ustanove.

Lokalno partnerstvo za zapošljavanje Banovići je jedno od 20 partnerstava uspostavljenih u BiH u okviru projekta “Podrška Evropske unije lokalnim partnerstvima za zapošljavanje – Faza II” (LEP II), kojeg Evropska unija financira s 4 miliona eura, a provodi Međunarodna organizacija rada (ILO).  Ovaj projekat ima za cilj da doprinese poboljšanju prilika zapošljavanja u lokalnim zajednicama dajući podršku razvoju lokalnih partnerstava za zapošljavanje kao partnerski uspostavljenih mehanizama za tržište rada koji osiguravaju pristup formalnom zapošljavanju na lokalnom nivou.