Prva radionica održivosti “Čuvari/ce prirode”

Članovi Udruge roditelja i djece sa posebnim potrebama “Vedri osmijeh” odlučili su da žele i jesu čuvari i čuvarice prirode. Na današnjoj radionici smo razgovarali o prednostima očuvanja našeg okoliša, i kako sami svakoga dana možemo doprinijeti tome.
Naučili smo (ili ponovili), te praktično isprobali kako da pametnije koristimo resurse i materijale, koji bi obično završili na otpadu:
🌟 korice od citrusa i ogrisci od jabuka i krušaka  – izrada bio-enzima sa šećerom i vodom, koji će se nakon tri mjeseca moći koristiti za čišćenje svih površina i za osnaživanje biljaka🌿
🌟 plastične vrećice i omoti svih vrsta i plastične boce – uz pomoć čarobnog bambusovog štapa rade se eko-cigle od kojih će se naknadno graditi korisne stvari kao što su klupe, zidići, povišene gredice…
🌟 plastične boce sa raspršivačem – izrada jeftinog i efikasnog bio-sredstva za čišćenje: jabukovo sirće sa puno vode, zgodan pomagač u svakoj kući, dvorištu, vrtu…
🌟 dotrajali komadi odjeće kao što su majice, koje više nisu za nošenje ili dar – izrezali smo nekoliko pamučnih majica i napravili silu kvalitetnih krpa i odmah ih isprobali da počistimo stolove na kraju radionice. Prljave krpe malo posušiti, pa na pranje sa drugim vešom i opet su u upotrebi.
🌟 ostaci biološkog otpada iz kuhinje – ovo Vedrima nije trebalo niti pojašnjavati, oni kompostiraju već preko godinu dana, i jako dobro znaju šta smije i ne smije da se stavi u kompost!
Naši drugari iz Vedrog osmijeha zaslužili su titule Čuvara i Čuvarica prirode, pa smo ih nagradili sa po jednim praktičnim pamučnim cekerom da u trgovini počnu izbjegavati plastične vrećice.
Bravo Vedri! Same petice♥️
“Unapređenje radnog okruženja organizacija osoba sa invaliditetom” projekat je u kojem je UG Nešto Više u suradnji sa dugogodišnjim suradnicima, organizacijama koje su lideri u promoviranju prava osoba sa invaliditetom sa područja Mostara organizira praktične radionice održivosti.
Ovaj projekat je podržan od strane Federalnog Ministarstva rada i socijalne skrbi.

HVALA: