Održali smo okrugli sto na temu “Održivi razvoj: zeleni poslovi, permakultura i socijalno preduzetništvo”.

Na permakulturnoj farmi Nešto Više, u Humilišanima pored Mostara, održan je okrugli sto na temu “Održivi razvoj: zeleni poslovi, permakultura i socijalno preduzetništvo”.

Učesnici su bili Udruženje Snaga žene i zadruga Zelena mreža iz Tuzle, Udruženje žena Vrba iz Gnojnica pored Mostara, te socijalno poduzeće EkoDizajn Mostar i Udruženje Nešto Više.

Učesnici su podijelili svoja dosadašnja iskustva, te su pokazali dio proizvoda koje stvaraju u okviru svojih aktivnosti. Posebna linija organskih čajeva i prirodne kozmetike nastaje upravo na postulatima zelene ekonomije i socijalnog poduzetništva, gdje je fokus stavljen na kvalitet proizvoda, ljude koji ga stvaraju i koriste, regeneraciju prirode umjesto njenog uništavanja, te održivi razvoj.

Prilikom obilaska permakulturnog imanja, grupa se upoznala sa praktičnim elementima održivosti, kao što su sistemi obnovljivih izvora energije uz dizajn koji sprječava rasipanje energije, recikliranje sive vode iz kuće uz korištenje močvarne gredice i njeno ponovno korištenje, zeleni živući krov, sakupljanje i korištenje kišnice, prednost trajnica i važnost biodiverziteta u proizvodnji hrane, regeneracija tla i zeleni alati, kreativno recikliranje i korištenje materijala u nove svrhe, hoteli za insekte, kokošji traktor,

Zaključak skupa je da zeleni poslovi mogu donijeti boljitak lokalnim zajednicama i cijeloj BiH, između ostalog, smanjenjem zagađenja i rasipanja energije i resursa, zapošljavanjem, ravnopravno uključujući i marginalizovane grupe, te pravednom raspodjelom zarade, kvalitetnim proizvodima i uslugama, održivim razvojem i poticanjem regeneracije prirode. Dogovorena je i konkretna saradnja za budućnost između učesnika skupa.

Okrugli sto je jedna od aktivnosti koje Nešto Više provodi kroz projekat “Zeleni biznis za zdravije okruženje u BiH”, koga podržava Francuska ambasada u BiH.

HVALA: