Motivaciona posjeta “Most”-u

Ko to mijenja svijet? Odvažne, vrijedne, znatiželjne, inovativne, otvorene da uče i napreduju, spretne i spremne pomoći drugima! To smo danas vidjeli na djelu: dame iz Udruženja žena “Most” iz Jablanice ugostile su svoje mlađe kolegice (po iskustvu) iz Udruženja žena “Vrba” iz Gnojnica, Mostar. Prve slave svoju desetu, a druge svoju prvu godišnjicu.
Razmijenili su iskustva, priče, anegdote, grbave puteve kojima su hodile Mostarice da postignu ovo što su danas, a gdje mlade Vrbe žele da budu.
Govorile su o liderstvu, ženama i njihovim ulogama u društvu i lokalnoj zajednici. Govorile su o samopouzdanju i odlučnosti da ostanu složne i podržavaju jedna drugu, jer bez toga razvoja nema. Razgovarali smo i o načinima osnivanja socijalnih poduzeća, o proizvodnji sokova i pripravaka od voća, pekmezima, džemovima, ajvarom, koje vrijedne ruke žena iz „Mosta“ prave i time finansiraju svoj rad i projekte u zajednici, a samim time pokreću i pozitivne promjene u svojoj lokalnoj zajednici. Domaćice su pokazale i proizvodnu liniju i načine skladištenja proizvoda.

Hvala svim krasnim damama na jednoj prekrasnoj energiji, i na svim budućim suradnjama koje će proizići nakon ovog susreta.
Posjeta se organizirala u okviru našeg projekta “Strengthening leadership skills of girls and women in Mostar region through educational workshops and videos, and through promotional campaign” kojeg podržava Canada Fund for Local Initiatives.