– U Rogatici održana prva AgMENTOR biznis klinika

Cilj ove biznis klinike bio je omogućiti proizvođačima i prerađivačima iz poljoprivrednog sektora savjetovanje iz oblasti marketinga i prodaje, uvođenja standarda, tehnologije proizvodnje hrane i pristupa novim tržištima.
Na prvoj, od ukupno četiri planirane biznis klinike, prisustvovalo je 26 predstavnika agrobiznisa (firmi, zadruga, gazdinstava), koji su kroz direktne upite savjetnicima iz navedenih oblasti mogli dobiti konkretne odgovore, ali i prijedloge za buduće uspješno poslovanje.
Klinika je bila koncipirana iz dva dijela. Na prvom, plenarnom dijelu, eksperti iz navedenih oblasti su imali priliku da prisutnim agrobiznisima predstave sebe i oblast svoje ekspertize, te da prođu kroz teme od zajedničkog interesa. U drugom dijelu klinike eksperti su dobili odvojene lokacije za direktno savjetovanje sa manjim grupama agrobiznisa ili „jedan-na-jedan“ savjetovanje. Grupe su formirane na osnovu interesa samih učesnika za specifična područja ekspertize.
Dodatno, zainteresovani subjekti su aplicirali za dodatna savjetovanja iz navedenih oblasti ekspertize.
Biznis klinika je jedna u nizu aktivnosti USAID/Sweden FARMA II Projekta koje se realizuju s ciljem poboljšanja tržišnih mogućnosti i veza za proizvođače i prerađivače iz poljoprivredno-prehrambene industrije.
Implementatori ove aktivnosti su Regionalna razvojna agencija za regiju Centralna BiH – REZ Agencija i Udruženje građana “NEŠTO VIŠE”

.

Komentariši