Novi projekat – Klimatski pametna zajednica

Danas je naš kolega Adem Lisicic u prisustvu ambasadora Kraljevine Norveške u BiH 🇳🇴, Olav Reinertsena, potpisao ugovor o finasiranju projekta od strane Norveškog ministarstva vanjskih poslova. Zajedno sa kolegom Ademom događaju u prostorijama Centar za promociju civilnog društva, a koji implementira SMART Balkan u okviru kojeg je projekat i odobren, je prisustvovala i kolegica Sonja Vuković.
SMART Balkan je najveći projekat koji Centar za promociju civilnog društva implementira ne samo u BiH nego također u cijeloj regiji Zapadnog Balkana.
Radi se o četverogodišnjem regionalnom projektu koji se realizuje sa ciljem jačanja participativnih demokratija i euroatlantskih integracija u zemljama Zapadnog Balkana, putem osnaživanja organizacija civilnog društva i mreža, za jaču i aktivniju ulogu u stvaranju bolje budućnosti i održivog razvoja mirnih i inkluzivnih društava.
Poseban akcent je na oblastima sigurnosti i stabilnosti, te dobrog upravljanja, pri čemu se podstiče regionalna saradnja. U periodu provedbe projekta, ukupno će biti dodijeljeno 450 grantova raspoređenih u sedam vrsta podrške za različite aspekte djelovanja, a u ukupnom iznosu od 14,5 miliona eura.
Na javni poziv ukupno je pristiglo 670 prijava iz šest zemalja, od čega 52 aplikacije lokalnih organizacija, medija i kreativnih grupa iz Bosne i Hercegovine, od kojih je 16 odabrano i podržano sa ukupnim iznosom od 156,348.32 eura.
O projektu koji pokrećemo više detalja uskoro!!!