POZIV ZA PONUDU Konsultant/ica za izradu Analize rada komisija/odbora za ravnopravnost polova na lokalnom nivou u Bosni i Hercegovini

Naziv pozicije:

Konsultant/ica za izradu Analize rada komisija/odbora za ravnopravnost polova na lokalnom nivou u Bosni i Hercegovini

Naziv projekta:

“Razvoj programa obuke za članove opštinskih/gradskih komisija za ravnopravnost polova u Bosni i Hercegovini”

Donator projekta:

EIDHR

 Vrijeme provedbe:

01.03. 2021. – 30.06. 2021. godine

Predviđeni radni angažman:

26 dana

Informacije o Udruženju Nešto Više“:

Udruženje građana “Nešto Više” je nevladina organizacija osnovana 1997. godine od strane grupe mladih ljudi iskusnih u radu sa organizacijama iz sektora civilnog društva u Bosni i Hercegovini (BiH). Izdavanjem rješenja RU-88/03 od strane Ministarstva pravde Bosne i Hercegovine, Udruženje stiče status organizacije registrovane na državnom nivou. Naši programi i projekti su realizovani u preko 70 gradova u Bosni i Hercegovini.

Vizija Udruženja je: bosansko-hercegovačko društvo koje je moralno, odgovorno i tolerantno, podstiče kompetentnost, sigurnost i zajedništvo kroz uzajamnu brigu pojedinca i zajednice.

“Nešto Više” potiče pozitivne promjene u društvu pružanjem šanse pojedincima i grupama da se kroz formalno i neformalno obrazovanje, umrežavanje, rad, zajednička iskustva i pomoć drugima izgrade u kompetentne i odgovorne lidere koji vjerujući u sebe i druge gaje otvorenost i pripadnost svom društvu.

Informacije o Projektu:

Opšti cilj projekta je jačanje uloge i položaja žena u političkim, socijalnim i ekonomskim procesima i podrška lokalnim partnerstvima u uspostavljanju efikasnih mehanizama za rodnu ravnopravnost u lokalnim zajednicama u BiH. Kroz projekat će se uspostaviti funkcionalna operativna struktura unutar lokalnih samouprava koja će podržavati promociju i zagovaranje ženskih prava, posebno onih koje žive u ruralnim područjima; Jačati kapacitete lokalnih zainteresovanih strana, javnog i civilnog sektora, da efikasno sprovode agendu za osnovna ljudska prava sa posebnim fokusom na žene iz osetljivih kategorija (žene sa invaliditetom, manjine, pripadnice LGBT zajednice); Razviti model za unapređenje rodne ravnopravnosti na lokalnim zajednicama, koji se može preslikati u druge BH lokalne zajednice.

Jedna od aktivnosti projekta je i izrada rada komisija/odbora za ravnopravnost polova na lokalnom nivou u Bosni i Hercegovini (u daljem tekstu: Analiza) i izrada preporuka za unaprijeđenje rada odbora/komisija.

 Cilj i sprovođenja Analize je procjena dosadašnjih rezulatata i identifikacija glavnih problema i izazova koja se tiču njihove učinkovitosti. Na temelju nalaza i utvrđenih kritičnih tačaka vezano za rad i učinkovitost komisija/odbora, izradit će se set preporuka za poboljšanje postojeće situacije, uključujući popis prioritetnih mjera i radnji prema preporuci konsultanta/ice. Navedene preporuke će biti integrisane u program obuke za članove/ice komisija/odbora za ravnopravnost.

 

Analiza će obuhvatiti, odnosno odgovornst Konsultanta/ice jeste da osigura sljedeće informacije:

  1. Pravni i institucionalni okvir za ravnopravnost polova na lokalnom nivou

1.1 Odgovornost jedinica lokalne samouprave

1.2. Formiranje i mandat odbora/komisija i način odabira/imenovanja njihovih članova/ica

  1. Pregled trenutne situacije rada odbora/komisija za ravnopravnost polova

2.1. Postignuti rezultati

2.2. Identifikovani problemi i izazovi

2.3. Primjeri dobre prakse

  1. Preporuke za unaprijeđenje rada odbora/komisija za ravnopravnost polova

3.1. Preporuke za lokalnu samoupravu i nadležne entitetske i državne institucije

3.2. Preporuke za organizacije civilnog društva

3.3. Preporuke za građanstvo

  1. Zaključak
  2. Metodologija
  3. Osnovni pojmovi i definicije ravnopravnosti polova

 

Metodologija:

Metodologija za sprovođenje Analize će uključiti direktno i indirektno prikupljanje podataka, analiziranje podataka i izvođenje zaključaka i preporuka. Prikupljanje podataka će se realizirati putem:

  • Desk istraživanja koje obuhvata pregled zakonske regulative i postojećih mehanizama u oblasti rodne ravnopravnosti u Bosni i Hercegovini na loklanom, entitetskom i državnom nivou
  • Intervjui s pojedincima i/ili grupama (stakeholderi) na opštinskom/gradskom nivoukako bi se dobile relevantne informacije o stanju rodne ravnopravnosti i funkcionisanju odbora/komisija za rodnu ravnoipravnost na lokalnom nivou.

 

Organizaciona razmatranja:

Konsultant/ica će raditi pod supervizijom Izvršnog direktora Udruženja i Projektne menadžerice. Konsultant/ica će biti u kontaktu sa njima tokom cijelog perioda angažmana i imati će na raspolaganje sav neophodan radni materijal koji se odnosi na sam Projekat.

 

Sadržaj podataka dobijenih analizom tokom angažmana konsultanta/ice vlasništvo je Udruženja grašana “Nešto Više” te se ne smije davati na korištenje trećim stranama bez saglasnosti vlasnika koji će finaliziranu verziju Analize učiniti dostupnom za besplatno preuzimanje na web stranici www.nestovise.org    

 

Izvještaj o sprovedenoj Analizi treba biti dostavljen na jednom od zvaničnih jezika u BiH. Nacrt Analize do 20.05.2021. a finalni Izvještaj  do kraja angažmana, odnosno do 30.06.2021. godine.

Trajanje i vrijednost angažmana:

  • Angažman Konsultanta/ice traje ukupno 28 radnih dana.
  • Vrijednost angažmana iznosi brutto 9.779,15 KM.

Sa fizičkim licima zaključiće se Autorski ugovor na temelju zakonske regulative u Bosni i Hercegovini. Sa pravnim licima zaključiće se Ugovor o poslovnoj saradnji na temelju zakonske regulative u Bosni i Hercegovini.

  • Isplata će izvršiti nakon dostavljanja finalnog izvještaja, odnosno najkasnije do 31.07.2021. (u skladu sa sklopljenom Ugovorom). Kvalifikacije aplikanta/ice – uslovi za prijavu:

 

Ko se može prijaviti:

Prijavu na konkurs mogu podnijeti fizička i pravna lica koja posjeduju znanja i iskustvo potrebno za sprovođenje Analize. Opši uslovi su:

  • Formalno obrazovanje – Univerzitetska diploma iz područja društvenih nauka i slično;
  • Dokazivo iskustvo u sprovođenju Analiza (srodnim analizama iz ovog ToR-a)
  • Dokazivo iskustvo i razumijevanje područja rodne ravnopravnosti;
  • Dokazivo iskustvo i razumijevanja funkcionisanja institucija vlasti na svim nivoima u BiH;
  • Dokazivo iskustvo i razumijevanja rada organizacija civilnog društva u BiH;
  • Razumijevanje specifičnosti trenutnog konteksta i izazova u političkoj i socijalnoj tranziciji;

 

Način i rok dostavljanja prijave:

Svi zainteresirani kandidati/kinje svoje prijave trebaju poslati na e-mail adresu:

vanjasudar@nestovise.org ili dostaviti na adresu:

Udruženje građana “Nešto Više”,

n/r Vanja Sudar

Humilišani bb, 88000 Mostar

najkasnije do 25.02.2021. do 15:00h

 

Prijava treba sadržavati:

  • CV kandidata/kinje sa detaljnim infomacijama o potrebnim kvalifikacijama, iskustvu i referencama. Pravna lica također trebaju dostaviti CV osobe koja će raditi na istraživanju.
  • Kopiju diplome (ne treba biti ovjerena)
  • Kratki prijedlog metodologije istraživanja.

 

Kriteriji i način izbora kandidata/kinja

Nakon razmatranja prijava, Komisija za izbor konsultanta/ice za sprovedbu Analize će donijeti Odluku o izboru. Prilikom analize pristiglih prijava, Komisija će uzeti u obzir sljedeće kriterije:

  • iskustvo u obavljanju istih ili sličnih poslova,
  • reference specifične za obavljanje ove vrste poslova,
  • kvalitet predložene metodologije.

 

Nakon sprovedene procedure Komisija će dostaviti pismenu obavijest svim kandidatima/kinjama koji su podnijeli prijave.

 

Kontakt osoba:

Za sve dodatne informacije u vezi prijave, kontakt osoba je:

Vanja Sudar

vanjasudar@nestovise.org

+387 66 711 274