Uspješno smo okončali trogodišnji projekt „Unaprjeđenje socijalnih usluga kroz jačanje NVO u BiH“

Svi u #ugNeštoViše smo ponosni što smo mogli biti dio velikog projekta podrške zaštitnicima najugroženijih kategorija u BiH! Završnim partnerskim sastankom, 14.12.2020., uspješno smo okončali trogodišnji projekt „Unaprjeđenje socijalnih usluga kroz jačanje NVO u BiH“ koji je implementirao CARE International u Bosni i Hercegovini uz podršku Vlade Češke Republike i CARE Češka. 

Tokom projekta, ranjive kategorije u BiH su imale podršku i zbrinjavanje. Velik broj ljudi je zaposleno kroz socijalna preduzeća. Poboljšana je pozicija zlostavljanih žena kroz program sigurnih kuća, romske populacije kroz rad u socijalnim preduzećima, LGBT populacije, oboljelih od cerebralne paralize i distrofije i drugih ranjivih kategorija u BiH. 

Projektima CARE International Balkans, obuhvaćene su organizacije iz čitave BiH: UCPD Goražde, Amica Educa, Sarajevski otvoreni centar, Budućnost Modriča, Duga, Otaharin, UG Nešto Više, COD Luna Rudo i UŽ Maja.  

 „Smatram da su organizacije tokom ovog trogodišnjeg projekta na izvrstan način iskoristile podršku koju su dobile od Vlade Češke Republike. Kreiranjem novih i poboljšanjem postojećih usluga prema svojim ciljnim grupama ove 2020. godine, organizacije ostaju na znatno višem nivou nego što su bile na početku 2018.“, istakao je Branislav Tanasijević, project manager CARE International Balkans. 

“S ponosom možemo reći da iza nas ostaju pozivna djela koja su u prethodne tri godine, kroz jačanje organizacija civilnog društva učinila živote njihovih korisnika i korisnica, predstavnika i predstavnica marginaliziranih grupa, boljim, što jeste bio i krajnji cilj koji smo željeli postići. “, istakla je Sumka Bučan, direktorica CARE International Balkans. 

Projekt Unaprjeđenje socijalnih usluga kroz jačanje NVO u BiH kroz protekle tri godine, znatno je pridonio jačanju slabe socijalne skrbi, kao i pristupu pravima i socijalnoj uključeni za marginalizovane i najugroženije društvene kategorije. Dio projekta će biti nastavljen uz podršku Austrijske razvojne agencije – ADA.  

Ostvarivanje prava djece s teškoćama na inkluzivno obrazovanje!

Udruženje građana „Nešto Više“ je kroz projekt razvilo okupacione terapije i edukacije u oblasti permakulture, obnovljivih izvora energije, energetske efikasnosti i zelene ekonomije. Preko 500 građana je prošlo njihove edukacije usmjerene prema životu u skladu s prirodom, a veliki broj učesnika su bila upravo djeca sa poteškoćama.