Vrtuljak zelene i cirkularne ekonomije 🍀

Danas smo održali Vrtuljak zelene ekonomije u okviru projekta zEKOn sa grupom mladih iz LABMostar koji su imali priliku da u praksi vide kako permakultura i cirkularna ekonomija mogu da nam unaprijede kvalitet života, praktična rješenja koja uključuju zeleni krov i zelene zidove, obnovljive izvore energije, recikliranje sive vode, izradu i korištenje prirodne i bio-razgradive kozmetike, kompostiranje, izradu eko cigli od plastičnog otpada, sakupljanje kišnice i korištenje gravitacije, sakupljanje i reprodukciju organskih i autohtonih sjemena, uzgoj hrane u skladu sa prirodom i sušenje uroda, sinergetsku zajednicu ljudi, životinja, gljivica i mikroorganizama…
Razgovarali smo o tome Možete li postati dio rješenja? Želite li živjeti održivijim i zdravijim stilom života? Želite li prestati rasipati novac, vrijeme, resurse, živce i energiju?
I kakva je razlika između linearne i cirkularne ekonomije?
Nadamo se da su naši dragi gosti #LABMostar, posvećeni nauci, otišli sa imanja sa nekim novim idejama i konceptima kako svakodnevno mogu doprinositi regeneraciji naše jedine planete🌎♻️. I da će im naš Bukvar pomoći u tome📗 (štampan je na recikliranom papiru i eko bojama, da podsjetimo).
zEKOn je projekat koji realizuje Udruženje građana “Nešto Više” a podržan je od strane projekta „GEAR – Green Economy for Advanced Region”, finansiranog od strane EU: Problem kojim se želimo baviti jeste neinformisanost i needuciranost javnosti uopće o pojmu zelene ekonomije, te o potencijalima cirkularne ekonomije u zajednici koja beskompromisno rasipa energiju, materijale, ljudske potencijale i novac neprihvatljivim ponašanjima i stalnim prebacivanjem odgovornosti na druge, a pri tome opasno trujući životu sredinu zajednice.