Radionica održivosti sa ekipom iz Udruženja Naša djeca – Our kids u BiH

14.12.2019. subota💚radionica održivosti sa ekipom iz Udruženja Naša djeca – Our kids u BiH.
U divnoj atmosferi, uz vatricu u kuhinji njihove kuće u Vrapčićima, ovi momci i djevojke su na najbolji način zaslužili titule čuvarica i čuvara prirode🌿.
Naučili smo da ne bacamo plastične boce, sve vrste kesica, papire, kartone, staru garderobu, korice od jaja ili kikirikija, ostatke povrća i voća iz kuhinje, kore od naranči i limuna, bočice od deterdženata sa prskalicom na vrhu… Od svega toga, umjesto otrovnog otpada naučili smo napraviti:
🌸bio-enzim, prirodni deterdžent za čišćenje svih površina
🌸kompostnu hrpu, odlaganje bio mase (mokre i suhe) za izradu komposta za vrt
🌸eko-krpe od stare garderobe
🌸eko deterdžent od sirćeta
🌸eko-cigle od plastičnih boca i mekanih plastičnih vrećica i folija
Uz to smo popili kafu, nacijedili silu naranči i limuna da se osiguramo vitaminom C, gricnuli svi po jabuku i krušku, a malo se počastili i čoko bananicama, lizalicama i bombonama.
Za kraj, šlag na tortu:
🌸kućica za mace, napravljena od odbačenih materijala (stare palete, gumene podloge, stare auto gume, dasaka i vodo-nepropusne folije, plus jedna stara pamučna, mekana majica, da je maci unutar kućice ugodno i toplo.).
Kućicu smo montirali u zavjetrini ispred kuće, te smo odmah uz nju postavili posude sa suhom hranom za mace i čistom vodom. Drugari će još da oboje daske nekim veselim bojama, pa će biti još slađa.
Sad čekamo da nas neka od maca odabere, useli se i prihvati se posla – uz sigurnost da tu ima sklonište, te sigurnu hranu i vodu, maca će postati važan dio našeg eko-sistema, te će glodare i gmizavce držati podalje od naših bašti i same kuće.
Divna naša ekipa, bili ste fantastični!
Obećali smo uskoro donijeti komposter, a zajedno ćemo raditi i na posteru kako se kompostira, da se ne zaboravi šta se unutra i kako stavlja😉.
Unapređenje radnog okruženja organizacija osoba sa invaliditetom” projekat je u kojem je UG Nešto Više u suradnji sa dugogodišnjim suradnicima, organizacijama koje su lideri u promoviranju prava osoba sa invaliditetom sa područja Mostara organizira, između ostaloga, i praktične radionice održivosti.
Ovaj projekat je podržan od strane Federalnog Ministarstva rada i socijalne politike.

hvala