Radionica “Liderstvo i sljedbeništvo” za djevojke i žene

Danas smo na našem permakulturnom imanju u Humilišanima održali prvu radionicu u okviru projekta “Jačanje liderskih vještina djevojaka i žena u regiji Mostara”. Od malenih, najmanjih, do dama zlatne dobi, farmu su obojile i razveselile krasne djevojčice, djevojke i žene iz Udruženja žena “Vrba” iz Mostara (Gnojnice).

Tema radionice je bila “Liderstvo i sljedbeništvo”, sa naglaskom na samopouzdanje liderica, te razbijanje mitova o liderima i sljedbenicima. Sagledali smo obje strane medalje, i zaključili da su liderstvo i sljedbeništvo komplementarni, a ne kompetitivni procesi, te da za preuzimanje obje ove uloge treba posvećenost, znanje i inteligencija. Radili smo i par testova samoprocjene, u cilju da si postavimo što više provokativnih pitanja koja nas mogu potaći da preuzmemo aktivniju ulogu u našem društvu. Razgovarali smo i o željama da surađujemo u budućnosti jer imamo dosta sličnosti, od kojih prednjači ona da želimo razvijati naše lokalne zajednice na dobrobit svih građana BiH. Takođe želimo da skrenemo pažnju da odluke koje lideri donose mogu imati značajan utjecaj na prirodu te da je veoma bitno da taj utjecaj bude pozitivan.
Pored teoretskog dijela obilazeći sadržaje na imanju, učesnice su imale priliku saznati i praktično vidjeti sve načine na koji čuvamo energiju i resurse, te kako razvrstavamo otpad i koristimo ga u cilju što veće održivosti naše permakulturne farme.

Radionica se organizirala u okviru našeg projekta “Strengthening leadership skills of girls and women in Mostar region through educational workshops and videos, and through promotional campaign” kojeg podržava Canada Fund for Local Initiatives.