Poziv medijima : Kako praktično ojačati socijalnu zaštitu najranjivijih kategorija stanovništva

Kako praktično ojačati socijalnu zaštitu najranjivijih kategorija stanovništva tema je radnog sastanka 7 bh. organizacija u utorak 29.01.2019

CARE Češka i CARE International Balkans pozivaju Vas da u utorak 29.1.2019. medijski popratite sastanak 7 organizacija iz BiH sa predstavnicima ambasade Češke i CARE International Balkans, organizovan u okviru projekta Unapređenje socijalnih usluga kroz jačanje NVO u BiH.

Izjave za medije predviđene su u 13:15 u hotelu Bristol Sarajevo, a medijima će se obratiti Sumka Bučan regionalna direktorica CARE International Balkans i Emina Bošnjak izvršna direktorica Sarajevskog otvorenog centra (SOC).

Nemogućnost institucija vlasti u BiH da obezbjede adekvatnu socijalnu zaštitu marginaliziranim i socijalno ranjivim kategorijama stanovništva, rezultiralo je činjenicom da sve ove ranjive kategorije nerijetko zavise upravo od organizacija civilnog društva.

Stoga kroz ovaj projekat izabranih 7 organizacija prolazi intenzivan program jačanja kapaciteta kako bi mogli putem svojih servisa još kvalitetnije odgovorili na potrebe korisničkih grupa kao što su LGBTIQ populacija, Romi, žene žrtve nasilja, osobe sa poteškoćama.

Kolika je korist od ovog programa najbolje pokazuje primjer jedne od partnerskih organizacija – Udruženje oboljelih od celebralne paralize i distrofije iz Goražda,  koje je upravo zahvaljujući ovom projektu svoje proizvode počeo prodavati i u Njemačkoj. CARE je finansirao prijevoz prve pošiljke jastuka, papuča, posteljine, i drugih proizvoda od pamuka i lana za Njemačku, što je veliki iskorak za članove udruženja, koje na ovaj način podstiče osobe sa invaliditetom da se radno angažiraju.

Projekat Unapređenje socijalnih usluga kroz jačanje NVO u BiH implementiraju CARE Češka i CARE International Balkans u saradnji sa 7 domaćih nevladinih organizacija, uključujući i Sarajevski otvoreni centar (SOC).

Za više informacija kontaktirajte nas na 061 525 054 ili putem e maila  infohouse@infohouse.ba

 

Za CARE International Balkans

Fondacija INFOHOUSE

#Care #CareInternationalBalkans