Ja sam Amina Šenderović, i od danas magistrica sa radnim iskustvom zahvaljujući UG „Nešto Više“.

Nakon završetka studija većina, već tada bivših studenata, se susreće sa teškim zadatkom – pronaći sebi posao u struci. Ova, slobodno mogu reći borba, rijetko kada se završi brzo. Češće je to svakodnevno pisanje motivacionih pisama, sastavljanje CV-a, pisanje molbi, slanje pošte, praćenje portala za zapošljavanje, a urijetko ta svakodnevna monotonija bude „razbijena“ ponekom pruženom prilikom za interviju.

Ne mogu reći da se moj put razlikovao od puteva većine mojih kolega. Svoje zvanje magistra Prehrambene tehnologije sam stekla u julu 2017. godine na Poljoprivredno-prehrambenom fakultetu Univerziteta u Sarajevu i od tada sam bila u konstantnoj potrazi za svojim prvim radnim iskustvom. Kucala sam na mnoga vrata, raspitivala se o mogućnostima koje se pružaju, ali moja potraga je uvijek imala negativan ishod. U moru tih prijava naišla sam i na konkurs Udruženja građana „Nešto više“  za projekat „Praktično radno iskustvo za žene sa završenim fakultetom“ koji je podržan od strane Ambasade SAD – a u okviru programa „Osnaživanje žena“. Aplicirala sam na konkurs i nakon određenog vremena bila sam pozvana kao jedan od izabranika ovog projekta. S obzirom da smo sami mogli odabrati firmu u kojoj želimo obavljati praksu, ja sam se odlučila za Veterinarski institut koji djeluje u sklopu Veterinarskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu. Za ovaj Institut imam sve riječi hvale. Svi poslovni saradnici su me dočekali na najbolji mogući način. Sa mnom su nesebično dijelili svoje znanje i praktična iskustva. Nastojali su da mi pomognu i da se osjećam lijepo u njihovom okruženju. Kroz dvomjesečnu praksu stekla sam veliko iskustvo u svojoj struci. Upoznala sam se sa metodama koje se koriste za analizu gotovo svih prehrambenih proizvoda. Također, prošla sam kroz sistem akreditovanja i načina djelovanja ove Institucije.

Smatram da će mi ovo iskustvo biti velika „odskočna daska“ za moju buduću karijeru. S toga, preporučujem svima da ne oklijevaju prilikom prijave na ovakve ili slične projekte jer nikada ne znate gdje će uroditi plodovi vašeg truda.

Ja sam Amina Šenderović, i od danas magistrica sa radnim iskustvom zahvaljujući UG „Nešto Više“.