pcele

– Održana predavanja “Uzgoj matica“ za pčelare

Između 23. i 30. marta 2016. godine Udruženje građana Nešto Više organizovalo je stručna predavanja na temu “Uzgoj matica“ za pčelare iz Ravnog, Nevesinja i Berkovića. Predavač je bio mr Radivoje Maksimović iz Trebinja.  Prvo predavanje održano je 23.03.2016. u Poslovnom inkubatoru Trebinje za pčelare iz Ravnog, na kojem je učestvovalo 17 pčelara; Drugo predavanje održano je u 24.03.2016. u Sali za sastanke Opštine Nevesinje uz učešće 21 pčelara; Treće predavanje održano je u zgradi Opštine Berkovići uz učešće 10 pčelara. Četvrto predavanje je održano u  srijedu, 30.03,2016.  u saradnji s Pčelarskim društvima Roj iz Konjica i Bagrem iz Jablanice.  Na predavanjim je učestovalo preko 100 pčelara. Detaljno su prezentirane metode uzgoja matica bez presađivanja larvi (Kvinbijeva, Milerova, Alejeva metoda, itd.),

kao i metode uzgoja matica s presađivanjem larvi, od kojih je najznačajnija Dulitlova metoda. To je najzastupljenija metoda u svijetu i preporučuje se kako za amaterske tako i za profesionalne pčelinjake i koristi je preko 80% proizvođača matica u proizvodnji matičnjaka.
Diskutovalo se i o metodama prevencije i borbe protiv bolesti pčela, kao i mjerama koje je potrebno poduzeti u proljeće kako bi se pčelinja društva najbolje pripremila za proljetnu pašu.
Stručna predavanja organizovana su u okviru projekta “Podrška razvoju poljoprivrede u Hercegovini”, kojeg podržava Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID).

Više fotografija pogledajte na našoj facebook-button stranici!

Komentariši