bukovaca-uzgoj

– Održano predavanje “Uzgoj bukovače”

03.03.2016. četvrtak, večeras je održano drugo, u serijalu od četiri predavanja iz gljivarstva za početnike, na temu “Uzgoj bukovače”, a kojeg organizira Udruženje građana Nešto Više. U prepunoj sali na Agromediteranskom fakultetu, pred 60 učesnika, prof.dr. Nezir Tanović je govorio o svojstvima bukovače iz prirode i iz uzgoja, metodologiji uzgoja ove gljive, pripremanju proizvodnog prostora, neophodnoj opremi, te fazama uzgoja uz vrijednosti parametara okoliša kao što su vlažnost zraka, temperatura, jačina svjetla, i sl. Na upit nekih od učesnika, predavanje je prošireno i na temu korištenja ljekovitih gljiva i ljekobilja u prevenciji i liječenju najčešćih bolesti.
Za sljedeće predavanje, na kojem će tema biti “Uzgoj shiitake”, prof. dr. Tanović je najavio i važne goste-predavače koji će govoriti o svojoj višegodišnjoj praksi uzgoja ove ljekovite gljive.
Udruženje Nešto Više zahvaljuje Agromediteranskom fakultetu na ljubaznosti da nam ustupi prostor za održavanje predavanja, te svim učesnicima koji su iskazali izuzetan interes za učenje o gljivarstvu.
Predavanje se organizira u okviru Nešto Više projekta “Podrška razvoju poljoprivrede u Hercegovini”, kojeg podržava Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID).

Više fotografija pogledajte na našoj facebook-button stranici!

Komentariši