obrezivanje-ljetno

– Zelena/ljetna rezidba voćnjaka na farmi

07.07.2015. utorak – pod rukovodstvom Doc.dr. Jasmine Aliman, započeli smo proces ljetne rezidbe voćnjaka na oglednoj farmi u Humilišanima u ranim jutarnjim satima.
Dok su se voćke orezivale upoznali smo se sa novim terminima kao što su pinciranje i rovašenje, naučili smo kako da povežemo grane da ih usmjerimo da ne ometaju ostale grane na stablu te da se bolje razvijaju i daju više ploda (gumiranom trakom ili tegovima, ili improvizirajući na razne načine – bocama, letvama, čačkalicama i sl.), kako prepoznati koje grane treba da se odstrane ili skrate tokom ljetne rezidbe, kakve su osnovne razlike između koštičavog i jabučastog voća, kakav razmak između grana na provodnici treba da bude, itd.

Locirali smo također nekolicinu stabala koja nažalost treba da se uklone iz voćnjaka, te da se mjesto dezinficira prije nego se posade nove voćke ove jeseni. Razgovarali smo o bolestima i štetnicima čije smo posljedice vidjeli u voćnjaku.
Doc. dr. Aliman nam je preporučila da miješamo organsku prihranu i zaštitu, te da voćke tretiramo folijarno.
Naredna (zimska) rezidba će se organizirati narednog februara ili marta, kada ćemo odstraniti i neke deblje grane koje sada ne smijemo dirati.
Ljetna rezidba je obavljena na 20ak stabala ovoga jutra, a nastavljamo je narednih dana na ostalim voćkama (osim smokava koje nisu predviđene za ovu vrstu rezidbe).
Zahvaljujemo se vrijednim volonterima koji su nam se ovoga jutra pridružili i radili sa nama, bez obzira na visoke temperature. Uz voditeljicu radionice, učili smo i od njih jer se radi o mladim agronomima sa Agromediteranskog fakulteta u Mostaru.
Radionica je dio aktivnosti projekta Podrška razvoju poljoprivrede u Hercegovini kojeg sprovodi UG Nešto Više, a podržava Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID).

više fotografija pogledajte na našoj stranici

Komentariši