gliste-radionicaa

– Radionica o kompostiranju i proizvodnji glistenjaka

Subota, 11.07.2015. – Danas je na oglednom imanju UG Nešto Više u Humilišanima, Mostar, održana praktična radionica iz urbane poljoprivrede na temu kompostiranja i proizvodnje glistenjaka.
Na radionici je učestvovalo 15 vrijednih volontera. Voditeljica radionice mr. sci. Alisa Hadžiabulić sa Agromediteranskog fakulteta Mostar održala je uvodno predavanje o načinu uzgoja crvenih kalifornijskih glista, te učesnike uputila u male tajne stvaranja i održavanja legla.
Istovremeno dok su učesnici slušali o značaju glista i metodologiji proizvodnje glistenjaka, radilo se na sastavljanju prve kućice za gliste na oglednom imanju.
U praktičnom dijelu radionice, učesnici su najprije pripremili sve neophodne komponente za polaganje novog legla glista: zemlju, stajnjak, slamu, komade kartona natopljenog u vodi, isitnjeni organski otpad (kore od lubenica, ostaci od jabuka, krušaka, raštike, itd.), usitnjene/mrvljene ljuske od jaja, te polugotovi kompost iz već prethodno organiziranog kompostnjaka.
Nakon što je kućica završena, učesnici su je zajedno pozicionirali kod već postojećeg kompostnjaka u hladovini 70godišnjih lipa, a zatim su po instrukcijama voditeljice organizirali komponente neophodne glistama za stvaranje glistenjaka, kao jednog od najboljih i najcjenjenijih đubriva koje možemo koristiti u poljoprivredi i hortikulturi.

Nakon radionice, učesnici su obišli ogledno imanje te su se upoznali sa drugim sadržajima koji se nude na ovom mjestu namijenjenom educiranju svih zainteresiranih za poljoprivredu i uzgoj hrane, cvijeća i ljekobilja (uzgoj povrća u plasteniku1, hidroponski uzgoj u plasteniku 2, organski vrtovi, voćnjak, cvijetnjak, košnica, itd.).

Radionica je održana u okviru projekta Podrška razvoju poljoprivrede u Hercegovini kojeg sprovodi UG Nešto Više, a podržava Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID).

više fotografija pogledajte na našoj stranici

Komentariši