volontiranje-nvo

– Konferencija ’Volonterizam u BiH – zakoni i praksa’

 U srijedu 01/06/2015. godine predstavnik UG “Nešto Više” Adem Lisičić  učestvovao je u radu konferencije ’Volonterizam u BiH – zakoni i praksa’ koju je NVO Vijeće organizovalo uz finansijsku podršku TACSO ureda u BiH – projekta EU za tehničku pomoć nevladinom sektoru u BiH.  Više od 50 učesnika, predstavnika institucija i nevladinih organizacija je prisustvovalo konferenciji. Svi učesnici  su se složili da nema nikakve sumnje da je volonterizam potreban u BiH, da na desetine hiljada volontera svakodnevno rade izuzetno vrijedne akcije i incijative, a ova diskusija je za cilj imala unapređenje njihovog rada.

Zaključeno je da je potrebno sinhronizirati zakone o volonterizmu na svim nivoima i druge postojeće zakone uskladiti sa odredbama ovog zakona kako bi se unaprijedio i status i pozicija volontera i volonterizma u BiH. U tom smislu neke zakone poput Zakona u radu treba doraditi, na primjer, brisanjem termina ’volonter’  jer sada pravi samo konfuziju oko statusa i prava volontera koji se angažuju.

Druga tema oko koje se razgovaralo je povećanje stepena standarda i kvaliteta volontiranja, te uspostavljanje baze podataka volontera i organizacija civilnog društva, redefinisanje načina rada sa volonterskim knjižicama i slično. Volonterizam treba da ostane i bude definisan kao dobrovoljni rad, ali to i dalje znači vrednovanje i priznanje određenog statusa volonterima.

Jedna od izuzetno važnih tema je bila jačanje saradnje NVO i  institucija, jer bi volonterizam trebao biti podržan kao proces i od strane institucija, posebno rad volonterskih centara. Definisanje drugačije poreske politike je jedan od ključnih zaključaka jer još uviijek su brojne naknade za volonterizam koji je i previše opterećen porezima.

nvo-volontiranje

izvor texta: http://www.infohouse.ba/?novost=258

Komentariši