agronomi-mladinv

– Održana edukacija iz organske proizvodnje za mlade agronome

 

Mostar, 30.05.2015. – Udruženje građana Nešto Više organiziralo je cjelodnevnu edukaciju na temu “Kontrola organske proizvodnje i certifikacija” za mlade agronome i studente završne godine agronomije. Radionici je prisustvovalo 30 mladih agronoma iz Novog Grada, Banja Luke, Maglaja, Tomislavgrada, Sarajeva, Bugojna, Jablanice, Prozor-Rame, Čapljine, Stoca i Mostara.

Edukaciju je predvodio Ešref Maksumić, dipl.ing. agr., a obrađene su sljedeće teme: označavanje organskih proizvoda, šta se sve može certificirati, kako do certifikacije, motivi za organsku proizvodnju, problemi sa konvencionalnom proizvodnjom, preusmjeravanje na ekološko gospodarenje, osnovna načela ekološke biljne proizvodnje i organsko pčelarstvo.

Teoretski dio je održan na Agromediteranskom fakultetu Mostar, dok je praktični dio uključio obilazak i analiziranje ogledne farme Nešto Više u Humilišanima sa aspekta usmjeravanja niza aktivnosti prema stvaranju organske farme za budućnost.

Udruženje građana se zahvaljuje svim učesnicima na aktivnosti i entuzijazmu, predavaču na sjajnom lobiranju mladih agronoma da se što više okreću organskoj proizvodnji, te partnerima sa Agromediteranskog fakulteta Mostar koji su nam osigurali prostor za održavanje edukacije.

Edukacija je dio aktivnosti na projektu Podrška razvoju poljoprivrede u Hercegovini, kojeg implementira UG Nešto Više, a podržava Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID).

ZA VIŠE FOTOGRAFIJA POSJETITE NAŠU

Komentariši