pcele-trebinje

– Studijska posjeta pčelara iz Jablanice i Posušja Trebinju

Grupa od 10 naprednih pčelara iz Jablanice i Posušja učestvovala je u studijskoj posjeti Trebinju 27. i 28. maja 2015. godine.
Tema studijske posjete bila je diversifikacija pčelarskih aktivnosti, a domaćin je bio mr.sci. Radivoje Maksimović, predstavnik Saveza udruženja pčelara Republike Srpske.
Pčelari iz Jablanice i Posušja posjetili su pčelinjak g. Anđelić Vlade u Gornjem Vrbnu, gdje je praktično prezentirana metodologija uzgoja matica, problemi, prepreke i načini njihovog prevazilaženja.
G. Savo Ljubibratić je na sopstvenom pčelinjaku u Dužima prezentirao svoje metode pčelarenja, sa akcentom na selidbu pčela kako bi se maksimizirala pčelinja paša na određenim područjima.
Održan je sastanak s predstavnicima Pčelarske zadruge Žalfija i posjećeni su njihovi pogoni za proizvodnju pogača za pčele i satnih osnova, a razgovaralo se o mogućnostima saradnje.
U završnici, tokom posjete pčelinjaka domaćina, Radivoja Maksimovića, praktično su prikazane različite metode i tehnologije prikupljanja polena, uzgoj matica, dvomatično pčelarenje, otkrivanje i prevencija zaraznih bolesti kod pčela.

Još jednom zahvaljujemo ljubaznim domaćinima na gostoprimstvu i spremnosti da podijele svoja znanja sa zainteresovanim pčelarima.
Studijska posjeta je ukljucivala ucesnike dva projekta koje implmentira Udruzenje, Unaprijeđenje vještina mladih, žena i nezaposlenih u poljoprivrednom sektoru općine Posušje kojeg finansira dvv international – Ured u Bosni i Hercegovini i Općine Posušje i  projekta Podrška razvoju poljoprivrede u Hercegovini kojeg implementira Udruženje građana Nešto Više, a kojeg podržava Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID).

ZA VIŠE FOTOGRAFIJA POSJETITE NAŠU

Komentariši