Participativni_sastanak_14_2

– Prvi participativni sastanak – slušamo buduće korisnike

Participativni_sastanak_14_3Participativni_sastanak_14_1USAID_logo
U okviru projekta “Podrška razvoju poljoprivrede u Hercegovini” održan je prvi participativni sastanak sa zainteresiranima za učešće u projektu, u utorak 23.09.2014. godine u Poljoprivrednom centru za profesionalni razvoj Mostar. Projekat financira USAID, a implementira Udruženje građana “Nešto Više”.
Prvi u nizu ovih sastanaka je uglavnom bio fokusiran na nezaposlene mlade osobe i žene bez obzira na stručnu spremu, koji su podijelili svoja iskustva i poteškoće na koje nailaze u procesu traženja posla u struci. Nekolicina prisutnih bili su predstavnici potencijalnih korisnika koji se još uvijek ne bave poljoprivredom, ali namjeravaju da se aktiviraju na tom polju, te žele iskoristiti prilike koje im se nude kroz ovaj projekat.
Najviše se razgovaralo o tematici obuka iz poljoprivrede, ali također i iz životnih vještina kako bi se korisnicima unaprijedile šanse za (samo)zapošljavanjem. Također se razgovaralo o potrebi za praksom, te prilikama da se kroz projekat određenom broju zainteresiranih osigura praksa (40 radnih sati) i/ili stručna praksa (320 radnih sati) u samom Udruženju, ali i u drugim organizacijama/institucijama/poduzećima. Pomenute su i druge brojne mogućnosti kao što su studijske posjete, posjete Edukativne poljoprivredne mobilne službe na mjestima gdje korisnici imaju sopstvenu proizvodnju, uvezivanje sa drugim organizacijama i pojedincima koji se bave različitim aktivnostima u sferi poljoprivrede, prerade ili prehrane, razvijanje sopstvenih poslovnih ideja i poslovnih planova, izučavanje najmodernijih tehnologija i praćenje svjetskih trendova u poljoprivredi, itd.

Komentariši