USAID_logo

– Prvi susreti poslodavaca i kadrova u poljoprivredi

Susreti_Nesto_Vise_1Susreti_Nesto_Vise_2Susreti_Nesto_Vise_5

Udruženje građana Nešto Više je 18.09.2014. organiziralo skup pod nazivom “Susreti poslodavaca i kadrova u poljoprivredi” po prvi put u Mostaru, u prostorijama Agromediteranskog fakulteta Univerziteta Džemal Bijedić. Susret je organiziran u okviru projekta “Podrška razvoju poljoprivrede u Hercegovini“ (2013-2016) kojeg financijski podržava USAID, a implementira UG Nešto Više.
Na prvom susretu su učestvovali predstavnici 20 poslodavaca sa područja Hercegovine, 30 nezaposlenih i studenata završnih godina, te predstavnici Službe za zapošljavanje HNK-Ž koji su odigrali ključnu ulogu u uspostavljanju kontakta sa nezaposlenim osobama. Poslodavci su bili predstavnici privatnih poduzeća, obrazovnih institucija, vladinih institucija, zadruga, te udruženja i saveza udruženja, dok su učesnici koji traže posao u struci obuhvatili studente završnih godina, te osobe u rasponu od srednje stručne spreme do magistara struke. Svim učesnicima je uručen pisani materijal koji je uključio podatke o poslodavcima, te biografije nezaposlenih.
Svrha ovakvih događaja je omogućiti potencijalnim poslodavcima, nezaposlenim i studentima iz oblasti poljoprivrede, prehrane i prerade mogućnost da se upoznaju i predstave jedni drugima. Na ovaj način potencijalni poslodavci imaju priliku da se promoviraju, informiraju i direktno kontaktiraju sa edukovanim kadrom, dok se nezaposlene osobe i studenti mogu informirati o raznovrsnosti prilika i potencijalnih poslodavaca koji zapošljavaju sličan kadar, te koja su znanja i vještine tražene i potrebne za uspješno zapošljavanje. Cilj je da se omogući direktan kontakt i razmjena informacija od interesa za obje strane.
Susreti_Nesto_Vise_3Susreti_Nesto_Vise_4
Tokom diskusije, i poslodavci i nezaposleni su govorili o poteškoćama sa kojima se susreću u svakodnevnici, ali i o pozitivnim, ohrabrujućim primjerima. Istaknuto je nekoliko zanimljivih tema: potreba za više prilika za stjecanje praktičnog iskustva i daljnjeg stručnog usavršavanja kroz neformalno obrazovanje, neophodnost stalnog napredovanja i cjeloživotnog učenja, spremnost da se aktivno posveti struci i proizvodnji, odlučnost da se izbori za radno mjesto svojim angažmanom, poduzetničkim duhom i jasnim idejama te korištenje prilika za samozapošljavanje kroz poljoprivredu.
Interesantno je izdvojiti otvoreni poziv koji su uputili Savezi poljoprivrednih udruženja Konjic i Jablanica i Zemljoradnička zadruga Jablanica svim zainteresiranim osobama iz struke da im se jave u svrhu stjecanja praktičnog radnog iskustva uz korištenje postojeće infrastrukture i resursa. Otvorena je i mogućnost zajedničke realizacije poduzetničkih ideja koje su tržišno opravdane.
Generalno je zaključeno da postoji potreba da se radi na poboljšanju postojećeg negativnog imidža poljoprivrednika i poljoprivrede uopće.

Komentariši