1_poslovni_plan

– Održan posljednji, šesti u nizu treninga iz osobnih i specifičnih životnih vještina: “Izrada poslovnog plana”

2_poslovni_plan3_poslovni_plan4_poslovni_plan
U Sarajevu je 08. i 09.09.2012. godine, u okviru projekta “Inkluzijom protiv diskriminacije osoba sa invaliditetom” održan zadnji dvodnevni trening pod nazivom  “Izrada poslovnog plana”, za dvije grupe od ukupno 30 korisnika projekta, a koji se, pored informatičke obuke, educiraju u oblasti osobnih i specifičnih. Trening  je održao Duško Cvjetinović iz Udruženja građana “Nešto Više”.
Trener je za potrebe treninga izradio radne sveske za izradu poslovnih planova kao priručnik kako izraditi poslovni plan. Materijal je podjeljen korisnicima na treningu. Na treningu su korisnici podjeljeni u osam timova koji su pisali poslovne planove i tako su interaktivno provedeni kroz proces nastajanja  poslovnog plana, od početne ideje do izrade kvalitetnog poslovnog plana.
Proces obuhvata nekoliko segmenata, put od početne ideje do konačne izrade kvalitetnog proizvoda/usluge, procijenu sopstvenih kapaciteta, zatim plan prodaje i nastupa na tržištu, marketing plan, ciljano tržište, izradu projekcije troškova, ocjenu potencijalnih rizika, te načine minimiziranja istih.
Na kraju treninga, učesnicima su dodjeljeni certifikati o učešću na treningu.
Projekat „Inkluzijom protiv diskriminacije osoba sa invaliditetom“ je podržan od strane Ambasade Kraljevine Nizozemske u Bosni i Hercegovini.

Komentariši