Sajam_3

– SAJAM PODUZETNIČKIH / PREDUZETNIČKIH PROJEKATA UČENIKA OSNOVNIH ŠKOLA

Sajam_4Sajam_7Sajam_14
Udruženje građana Nešto Više  je uspješno organizovalo Sajam poduzetničkih /preduzetničkih projekata učenika iz 47 osnovnih škola iz 16 gradova Bosne i Hercegovine u Hotelu Hollywood u Sarajevu 07. juna 2012. godine.
Projekti su rezultat višemjesečnog  planiranja, edukacije  i realizacije učeničkih ideja, a sve sa ciljem da se kod učenika razviju životne vještine za budućnost kako bi jednog dana bili konkurentniji na tržištu rada. Stoga je poseban akcenat u ovom projektu dat na upoznavanje učenika sa  poduzetništvom kao jednom od ključnih kompetencija.Projekat je razvijen i implementiran od strane Udruženja građana „Nešto Više“ u 47 odabranih škola u 16 opština. Učenici VII, VIII i IX razreda uzeli su učešće u ovom projektu.
Specifični ciljevi su:
–        Ohrabriti relevantne obrazovne institucije, nastavnike u osnovnim školama i djecu da bolje razumiju životne vještine i njihov uticaj na prilike za zaposlenje u budućnosti
–        Obezbijediti učenje životnih vještina i poduzetništva kroz iskustvo tokom kojeg mladi ljudi istražuju mogućnosti kroz ekonomski, društveni i kulturološki kontekst putem razvijanja učeničkih poduzetničkih projekata.
–        Promovisati razvijeni model o poduzetništvu zasnovan na principu “učenje kroz rad” relevantnim stakeholderima
Sajam je posjetilo preko 550 učenika i nastavnika, te širok spektar posjetilaca.
Projekat „Životne vještine za budućnost – učimo, radimo” je razvilo i realizovalo Udruženje građana „Nešto Više“ kroz MDG-F Program Zapošljavanja i zadržavanja mladih.
Projekat podržava MDG-F u okviru Programa „Zapošljavanje i zadržavanje mladih (YERP)“ koje započeo 2010. godine u saradnji 5 UN agencija (UNDP, UNICEF, UNFPA, UNV i IOM) kroz Fond milenijskih razvojih ciljeva (MDG-F) koji finansira Kraljevina Španija, a uz partnerstvo sa nadležnim entitetskim i kantonalnim ministarstvima.
Program se implementira na području 17 opština u Bosni i Hercegovini.

Komentariši