GracanicaUSAID1

– Okrugli sto o mjerama podrške lokalnih vlasti adaptaciji na sušu održan u Gračanici 16. 12. 2011.

GracanicaUSAID2GracanicaUSAID3
Drugi okrugli sto organiziran u okviru projekta Izgradnja kapaciteta adaptacije na sušu u agro-biznisu, kojeg finasira USAID, održan je u Gračanici 16. 12. 2011. godine. Okrugli sto je okupio poljoprivrednike i predstavnike lokalne vlasti u Gračanici, s ciljem diskusije o mogućim mjerama podrške lokalnih vlasti u adaptaciji poljoprivrednika na sušu.
Na okruglom stolu je učestvovalo 14 učesnika, među kojima su bili predstavnici Općine Gračanica, uprava poljoprivredne zadruge  Gračanka, predstavnik zadruge Agrodob, predsjednik lokalnog udruženja poljoprivrednika, poljoprivrednici te predstavnici organizacija koje provode projekat – CRP Tuzla i Nešto Više.

Na okruglom stolu je zaključeno slijedeće:

•      Neophodno je formirati tim poljoprivrednih stručnjaka koji će podržati poljoprivrednike u izradi projektnih prijedloga te pomoći im u apliciranju na fondove iz oblasti poljoprivrede. Takav tim će biti formiran u bliskoj suradnji Općine Gračanica i zadruge Gračanka.

•      Iako u općinskom planu razvoja infrastrukture postoji plan izgradnje sistema za navodnjavanje, koji bi servisirao više lokalnih zajednica, iz praktičnih razloga je preporučeno da Općina podrži individualne poljoprivrednike u izgradnji vlastitih sistema za navodnjavanje. Zbog toga će poljoprivrednici trebati pripremiti jednostavni prijedlog projekta i predati ga nadležnoj općinskoj službi na obradu.

•      Planirati sredstva u općinskom budžetu za podršku poljoprivrednicima u izgradnji sistema za navodnjavanje.

Komentariši