MDGIF

– Nešto Više raspisuje poziv za konsultante na projektu

nv-logotipUdruženje građana Nešto Više raspisuje poziv za četiri konsultanta na projektu Životne vještine za budućnost – učimo, radimo! Projekat podržava UNICEF kroz MDG-F Program Zapošljavanja i zadržavanja mladih.
Prijave se primaju putem emaila ademlisicic@nestovise.org subject: “PRIJAVA ZA MODUL OS POD.” (uz obavezno slanje kraće biografije ili CVa, i kratko pojašnjenje za koju ste kategoriju zainteresovani A, B ili C).  Prijave se primaju do 12.01.2012. godine.
Za sve dodatne informacije kontaktirajte Adem Lisičić na tel: 066 711 276.

Naziv: Ekspert / Konsultant , Projekat “Životne vještine za budućnost – učimo, radimo!“
Trajanje: 10 Januar – 31 Januar 2012.  (5 radnih dana)
Naknada: 5 dana x 120 KM = 600 KM (po konsultantu)
Budžetska stavka: 1.4.1
Potreban broj:  4

Pozadina:

Life skills for the future – let’s learn, let’s do it! (Životne vještine za budućnost – učimo, radimo!) (01.12.2011. – 30.09.2012.) je projekat koji će se implementirati sa učenicima u 50 osnovnih škola iz 17 YERP opština:  Sarajevo, Istočno Sarajevo, Zenica, Vitez, Goražde, Mostar, Trebinje, Široki Brijeg, Livno, Banja Luka, Doboj, Prijedor, Bihać, Tuzla, Bijeljina, Odžak i Brčko. Glavni cilj projekta je razvoj ključnih životnih vještina  učenika VII, VIII i IX razreda osnovnih škola kroz aktivno učenje za poduzetništvo kako bi se povećala konkurentnost na tržištu rada.

Učenje poduzetništva kroz rad potiče tržištu primjereniji način razmišljanja kod djece i mladih te predstavlja pripremu za nove ekonomske trendove razvoja ljudskih potencijala. Stoga je važno razvijati odgoj i obrazovanje za poduzetništvo od najranije dobi.

Poticanjem poduzetničkog načina razmišljanja i razvojem poduzetničkog duha kod djece projekat će dugoročno doprinjeti povećanju zapošljivosti i efikasnosti sistema socijalne i ekonomske sigurnosti. Ovaj projekat predstavlja inicijalni korak ka integriranju životnih vještina u poduzetništvu u nastavne planove i programe i obrazovni sistem uopće.

Projekat podržava UNICEF kroz MDG-F Program Zapošljavanja i zadržavanja mladih.

„Terms of Reference“ /  Smjernice rada:

U saradnji sa koordinatorom i osobljem na projektu, Ekspert / Konsultant treba da u saradnji sa drugim odabranim Ekspertima / Konsultantima kreira Modul „Učenje životnih vještina u poduzetništvu“ baziran na principu: “Učenje kroz rad”, namijenjen učenicima osnovnih škola (VII, VIII i IX razreda).

Modul treba poslužiti kao osnova Trenerima, Mentorima i Nastavnicima kao osnovni alat za učenje i obuku učenika u odabranim školama iz oblasti poduzetništva, te kasnije i kao uspješan model koji bi se primijenio u svim drugim školama u Bosni i Hercegovini.

Modul treba da bude baziran na teoriji i praktičnom radu kroz inovativne pristupe učenja kroz igru tj rad, sa ciljem da bolje razumiju životne vještine, njihov značaj i uticaj na mogućnosti zapošljavanja u budućnosti.

 

 

Potrebno je da Modul obezbijedi učenje životnih vještina zasnovano na iskustvu i aktivnosti za sticanje poduzetničke kompetencije na način da učenici istražuju mogućnosti i prilike u ekonomskom, socijalnom i kulturnom okruženju kroz razvoj vlastitih poduzetničkih  projekata.

Modul treba da bude kreiran za veličinu grupe od 10 učenika, tj da se u toku 30 efektivnih sati (10 sati mjesečno) aktivno uključe svi učenici grupe.

Modul treba da sadrži:

  • Teorijski dio o osnovama poduzetništva prilagođeno djeci  VII, VIII i IX razreda osnovnih škola za sticanje osnovnih životnih vještina u poduzetništvu.
  • Praktični dio gdje bi se djeca na zabavan način uvela u proces „brainstorminga“ tj stvaranja kvalitetne poduzetničke ideje, zatim da im se predoči slika planiranja i izrade mini biznis plana koji bi uključivao i izradu specifikacije potrebnih resursa i sredstava za uspješnu realizaciju te načine istraživanja tržišta i promocije sopstvenog biznisa.

Sve ovo treba da rezultira izradom i realizacijom malog poduzetničkog projekta  od strane grupe učenika.

U proces izrade Modula biti će ukjučena 4 Eksperta / Konsultanta koji će trebati međusobno komunicirati i zajedno izraditi Modul te svu potrebnu dokumentaciju i upute.

Zadaci i Odgovornosti:

Zadaci i odgovornosti Eksperta / Konsultanata su:

  • Izrada Modula sa svim neophodnim materijalima i uputama, prilagođenih radu sa djecom VII, VIII i IX razred.
  • Saradnja sa koordinatorom i osobljen na projektu, kao i saradnja sa ostalim članovima ekspertnog tima te po potrebi sa relevantnim institucijama za obrazovanje.
  • Izraditi Modul sa svim potrebnim materijalima i uputama u predviđenom vremenskom roku.

 

Potrebne kvalifikacije:

Za izradu Modula potrebna su četiri  Eksperta / Konsultanata koji trebaju da zadovoljavaju jednu od nabrojanih kategorija kriterija:

A)  1 osoba            B)   2 osobe             C)  1 osoba

A) 

  • Prethodno iskustvo sa primijenjenim pristupom u poduzetništvu.
  • Odlično poznavanje jezika i poduzetničke terminologije.
  • Dobre organizacione sposobnosti;
  • Iskustvo u timskom radu.
  • Visoka stručna sprema

B)

  • Prethodno iskustvo u planiranju i izradi edukativnih treninga / modula iz oblasti poduzetništva
  • Odlično poznavanje jezika
  • Dobre organizacione sposobnosti;
  • Iskustvo u timskom radu.
  • Visoka stručna sprema

C)

  • Prethodno iskustvo u primjeni novih nastavnih metoda u osnovnim školama
  • Dobre organizacione sposobnosti;
  • Iskustvo u timskom radu.
  • Visoka stručna sprema

(U prijavi navesti za koju kategoriju se aplicira (A, B ili C))

Izvještavanje i timski rad

Aktivnost će biti nadgledana od strane koordinatora i osoblja projekta koji će aktivno biti uključeni u kreiranje grupe eksperata, njihovo uvezivanje i izradu modula kroz timski rad.

Komentariši