Studijska_posjeta_201211_1

– Studijska posjeta primjerima dobre prakse u Hrvatskoj i Hercegovini organizirana 20. i 21.12.2011.

Studijska_posjeta_201211_2Studijska_posjeta_201211_3Studijska_posjeta_201211_4
Studijska posjeta je organizirana u okviru projekta Izgradnja kapaciteta adaptacije na sušu u agro-biznisu”, kojeg finansira USAID, s ciljem upoznavanja učesnika s primjerima dobre prakse u regiji. Na studijskoj posjeti je učestvovalo oko 100 kooperanata i članova rukovodstva šest partnerskih zadruga te predstavnika općina iz sjeveroistočne Bosne.
Prvog dana, 20. 12. 2011, grupa je putovala u dva autobusa, s pauzom za ručak u Jablanici, te nastavili put do Dubrovnika, gdje su prenoćili.
Drugog dana, 21. 12. 2011, učesnici su krenuli rano ujutro prema Opuzenu, gdje su posjetili pogone firme Agrofructus d.o.o.

Agrofructus d.o.o. je vodeća kompanija specijalizirana za proizvodnju, otkup i prodaju voća i povrća na području JI Europe. Godišnjom isporukom od 190 000 tona voća i povrća, proizvodnim i otkupnim djelatnostima u Hrvatskoj, Makedoniji i Srbiji, te prodajom u 15 zemalja zapadne i istočne Europe ostvaruju godišnji promet preko 100 miliona €. Agrofructs posjeduje sedam velikih otkupnih centara specijaliziranih prema pojedinim robama. Otkupni centar Opuzen je tokom cijele godine opremljen za prijem i pripremu različitih vrsta voća i povrća, i služi za plasman 50.000 tona. Prostire se na 11.000 kvadratnih metara od kojih  je 6.000 kvadratnih metara kondicioniranog prostora i opremljen je najmodernim kalibratorom za mandarine kapaciteta obrade 35 tona u satu. Godišnje plasiraju na tržište 25.000 tona mandarina, što predstavlja  50% ukupne domaće proizvodnje, a od toga izvoze 18.000 tona.  U otkupu mandarine surađuju sa oko 850 koperanata. Osoblje Agrofructusa povelo je učesnike posjete u obilazak pogona te su im pokazali opremu i objasnili metodologiju za osiguranje kvalitete i sljedivosti proizvoda, kao i način na koji su razvili suradnju sa koperantima i na kojim principima ona funkcionira.

Posjeta je zatim nastavljena obilaskom plastenika u vlasništvu g. Brune Volarevića u Metkoviću. G. Volarević se specijalizirao za proizvodnju presadnica, naročito lubenice i dinje, no pored toga uzgaja i zelenu salatu i matovilac. Razlog za posjetu stakleniku je sistem za navodnjavanje koji koristi kišnicu. Iako u cijeloj dolini Neretve ima obilje vode, njezin kvalitet nije dobar za navodnjavanje. Zbog toga je g. Volarević instalirao sistem za prikupljanje kišnice na cijeloj površini staklenika; kišnica se potom skladišti u rezervoar od pocinčanog lima, koji je obložen geo-membranom (kako bi se spriječili gubici vode). Sistem za navodsnjavanje izgrađen je oko tog rezervoara i u potpunosti je automatiziran. G. Ivo Andrić iz firme Granum d.o.o. Čapljina, koji je i projektirao ovaj sistem za navodnjavanje bio je vodič na ovoj i slijedećoj etapi studijske posjete.

Na kraju su posjećeni vinogradi u Žitomisliću i pripadajući sistem za navodnjavanje u Žitomisliću u vlasništvu firme Hercegovinavino d.o.o. I ovaj sistem za navodnjavanje je projektirao Ivo Andrić iz Granuma. Hercegovinavino d.o.o. je privatno poduzeće osnovano u Mostaru 1994. godine. Osnovna djelatnost je proizvodnja i trgovina alkoholnih i bezalkoholnih pića. U svom sastavu Hercegovinavino ima mrežu poslovnica/distributivnih centara u svim većim gradovima Bosne i Hercegovine. Hercegovinavino doo Mostar je većinski dioničar i distributer vina Vinarije Čitluk dd Čitluk. Njihovi proizvodi, prije svega vina, mogu se naći na tržištima mnogih europskih zemalja, a u novije vrijeme i na tržištu SAD-a, Rusije i Kine. Hercegovinavino posjeduje preko 300 ha vinograda u Hercegovini. Sistem za navodnjavanje u Žitomisliću pokriva oko 70 ha vinograda Žitomislići I i II, među kojima su autohtone vrste Žilavka i Blatina, kao i stolni kultivari. Za potrebe sistema za navodnjavanje u Žitomisliću, izgrađen je sistem za navodnjavanje kap-po-kap, opremljen s dvije pumpe snage od po 32 kW, a voda se dobija iz bušotine s dubine 8m.

Komentariši