Okrugli_sto_BL

– Okrugli sto na Univerzitetu u Banja Luci

U utorak, 16.11. 2010. godine, u prostorijama Univerziteta u Banjaluci održan je  okrugli sto na temu  „Značaj volontiranja za visoko obrazovanje“. Cilj okruglog stola je bio da se predstavi značaj koji volonterizam ima za sticanje praktičnih znanja i vještina, razvoj pozitivnih vrijednosti i aktivizam studenata, te da okupljeni predstavnici Univerziteta i relevantnih ministarstava prodiskutuju mogućnost razvoja volonterskih programa studenata, njihovog vrednovanja i prepoznavanja.

Učesnici okruglog stola su se složili da volontiranje može da ima značajno mjesto u sistemu visokog obrazovanja te se diskutovalo o njegovim potencijalnim modalitetima.

Imajući u vidu da je Zakon o visokom obrazovanju RS- usvojen polovinom ove godine, te predvidio mogućnost da studenti stiču ECTS bodove kroz volonterski rad, glavni zaključak okruglog stola, predložen od strane rektora Stanka Stanića, bio je da je potrebno formirati radnu grupu za kreiranje akta kojim će se pobliže definisati uslovi studentskog volontiranja i vrednovanja istog.

Okrugli sto su organizovali Omladinski komunikativni centar (OKC Banjaluka) UG „Nešto Više iz Sarajeva uz  podršku Studentskog parlamenta Univerziteta u Banjaluci.

Ovo je jedna u nizu aktivnosti Omladinskog  komunikativnog centra (OKC) Banja Luka  i  Udruženja građana Nešto Više (UGNV) Sarajevo u okviru inicijative Zaposli se volontiranjem-volontiraj da bi se zaposlio”. Cilj partnerske inicijative je uticati na smanjenje stope nezaposlenosti mladih  obezbjeđivanjem i vrednovanjem  organizovanog volonterskog rada studenata u okviru visokog obrazovanja u Bosni i Hercegovini.

Komentariši