Tuzla_tribina

– Javne tribine u Zenici i Tuzli

U okviru projekta „Zaposli se volontiranjem-volontiraj da bi se zaposlio”, kojeg implementiraju OKC Banja Luka i Nešto Više, održane su dvije Javne tribine na temu Promocija Zakona o volontiranju u FBiH. Tribina u Zenici je održana 12.11.2010. godine na Pedagoškom fakultetu, a u Tuzli 19.11.2010. na Tehnološkom fakultetu. Izlagač je bio gosp. Vildan Hadžihasanović, viši stručni saradnik Sektora za civilno društvo Ministarstva pravde BiH. Tribinama su prisustvovali predstavnici lokalnih uprava, javnih institucija, studenata i nevladinih organizacija kao i lokalne TV i radio kuće.

Cilj tribina je upoznati predstavnike lokalne zajednice sa trenutnim procesom izrade i donošenja Zakona o volontiranju u FBiH, usvojenim Zakonom o volontiranju u RS, te bitnim aspektima koje Zakon treba definisati (definicija volontiranja, odrednice, osnovna prava i obaveze organizacija koje angažuju volontere, osnovna prava i obaveze volontera,  prepoznavanje i vrednovanje volontiranja i volontera te kaznene odredbe za kršenje Zakona).

Tokom javnih tribina, učesnici su imali priliku da iznesu svoja mišljenja i prijedloge vezane za Zakon sa kojima će biti upoznati članovi Radne grupe za izradu Zakona, i koji će se koristiti u procesu izrade i usvajanja lokalnih volonterskih politika.

Omladinski komunikativni centar (OKC) Banja Luka i njegov projektni partner Udruženje građana Nešto Više (UGNV) Sarajevo nastoje kroz implementaciju projekta Zaposli se volontiranjem-volontiraj da bi se zaposlio” uticati na smanjenje stope nezaposlenosti mladih obezbjeđivanjem sistemskog  prepoznavanja i vrednovanja  organizovanog volonterskog rada studenata u okviru visokoškolskih ustanova u Bosni i Hercegovini

Komentariši