Predstavljamo dvije analize organizacija osoba sa invaliditetom u FBiH

U okviru projekta: “Snažni i Važni”, finansiranog od strane Federalnog ministarstva rada i socijalne politike, provedene su dvije analize:

  1. “Analiza kapaciteta organizacija osoba sa invaliditetom u FBiH”
  2. “Analiza resursnih potreba i mogućnosti razvoja organizacija osoba sa invaliditetom u FBiH”

U anketi je učestvovalo 36 organizacija iz različitih dijelova Federacije Bosne i Hercegovine.

Metodologija istraživanja

Istraživanje je rađeno putem online anketa. U “Analizi kapaciteta organizacija osoba sa invaliditetom u FBiH” smo analizirali finansijsko stanje organizacija: godišnji budžet, finansijska održivost, potrebna sredstva za ispunjavanje potreba korisnika. U anketi “Analiza resursnih potreba i mogućnosti razvoja organizacija osoba sa invaliditetom u FBiH” smo analizrali potreba za razvojem i dopunjavanjem ljudskih resursa, razvoj novih načina prikupljanja sredstava, zatim matketinški kapaciteti u organizacijama.

Cilj analiza je dobiti informacije o trenutnim financijskim i resursnim kapacitetima, te mogućnosti rasta i razvoja organizacija osoba sa inaliditetom u FBiH, a kako bi se mogli planirati projekti i partnerske aktivnosti sa organizacijama osoba sa invaliditetom.

Podaci obje analize, iako predstavljaju odvojene cijeline, međusobno su povezani utjecajem na rad i razvoj nevadinih organizacija.

Analize možete pogledati na sledećim linkovima:

Zahvaljujemo se svim organizacijama koje su učestvovale u istraživanju i podijelile sa nama tražene podatke.

Zahvaljujemo se i Federalnom ministarstvu rada i socijalne politike koji je  omogućio izradu ovih analiza kroz projekat “Snažni i Važni”.