Četiri organizacije iz Mostara nastoje prevazići probleme osoba sa invaliditetom uzrokovane COVIDom.

Kako je biti i živjeti kao osoba sa invaliditetom u našem društvu mogli smo se jednim dijelom možda i sami uvjeriti u toku pandemije COVIDa. Svi uviđamo koliko je teško biti izolovan, pronaći posao, kretati se, obrazovati djecu od kuće i sl. Međutim osobe sa invaliditetom godinama imaju mnogo veće i teže probleme a pogotovo sada u ovim teškim vremenima. Ipak, uvijek su postojali pojedinci i organizacije koji nastoje da omoguće što bolje uslove za obrazovanje, rad i život osoba sa invaliditetom. Njihov rad je uvijek bio težak a danas je još teži.

Da bi poboljšali položaj osoba sa invaliditetom, ojačali njihove organizacije kroz razvoj novih projekata i kapaciteta, te lobirali prema vladinim institucijama za  finansiranja edukacija i okupacionih terapija Udruženje građana „Nešto Više“ iz Mostara je okupilo oko sebe još tri organizacije da na tome rade zajedno. Da bi rezultat  bio što bolji pomoć su dobili od CARE International Balkans u okviru projekta “Unapređenje socijalnih usluga kroz jačanje NVO u BiH”, koji je finansijski podržan od strane CARE Češka i Vlade Češke Republike.

„Potpisivanjem Memoranduma između UG Nešto Više i Udruge roditelja djeca sa posebnim potrebama Vedri Osmijeh,  Socijalnim preduzećem sa statusom zaštitne radionice „RadIN” i Udrugom za Down Sindrom ozvaničena je saradnja, definisanje zajedničkih ciljeva i zajedničkog nastupa prema institucijama, domaćim i međunarodnim donatorima, a sve u cilju unapređenja života osoba sa invaliditetom“ – istakao je Aleksandar Bundalo, direktor UG Nešto Više.

Zajedničkim radom ove četiri organizacije će razvijati načine za iznalaženje sredstava i tražiti mogućnosti koje mogu doprinijeti poboljšanju socijalnih usluga i kvalitetnijeg života osoba sa invaliditetom.  Velike nade se polažu u sistemska rješenja koja će biti predložena vladinim institucijama i ustanovama. Kako će to oni prihvatiti organizacijama i osobama sa invaliditetom ostaje da se bore i nadaju.

Možda ipak neko i ispuni svoja predizborna obećanja.