Uticaj plastike na svakodnevni život i proizvodnja reznica – Edukacija u našem EKO Hubu

U subotu 26.09.2020. EkoHUB Mostar je organizovaoprvu  edukaciju na permakulturnom imanju Nešto Više kojoj su prisustvovali članovi neformalne grupe Bulevar prijateljstva. Među učesnicima su bili prisutni djeca, roditelji, studenti i ostali zaljubljenici u prirodu.

Zbog vremena koje nam nije islo u prilog, edukaciju smo održali u simuliranoj učionici u plasteniku na balama slame, okruženi mnoštvom biljaka.

Govorili smo o svakodnevnom uticaju plastike na naš život, njezinoj štetnosti, koa i načinima na koji možemo smanjiti njezinu upotrebu. Kao odlično rješenje se pokazalo pravljenje eko cigla. Eko cigle pravimo tako sto svu plastiku iz kućanstva uz pomoć bambusovog štapa ubacujemo u plastične boce. Rezultat je kompaktna cigla koja se kasnije može iskoristiti u gradnji klupica, stolica i sl.

Drugi dio edukacije smo posvetili biljkama, pa su tako naši prijatelji učili kako napraviti reznice ruzmarina. Prosli smo sve korake, od uzimanja grančica sa matičnog stabla, pripreme zemljišta i naposlijetku pravljenja same reznice.

Svi koji su bili na edukaciji su kući ponijeli po jednu reznicu koju su sami proizveli.

UG  Nešto Više je Eko HUBa Mostar koji je osnovan u okviru projekta “Misli o prirodi”.

“Misli o prirodi”je dvogodišnji projekat kojeg implementira CPCD, a financijski podržava Vlada Švedske.