fbpx

UG Nešto Više odabrano da bude Eko HUB – resursni centar za pitanja okoliša

Deset organizacija od kojih je jedna naše Udružnje “Nešto Više” su izabrane kao  Eko HUBovi  koji će naredne gotovo tri godine raditi na jačanju kapaciteta organizacija civilnog društva u deset regija u Bosni i Hercegovini, i  odabrani su za dodjelu grantova u okviru projekta „Misli o prirodi!“.

Naš Eko HUB  će se fokusirati na područje Mostara, Trebinja, Jablanice i Konjica, ali i surađivati sa kolegama iz drugih područja naše zemlje. Svima nam treba nade. Njegujmo je kroz njegovanje života i okoliša.

Projekat „Misli o prirodi!“, kojeg provodi Centar za promociju civilnog društva, a finansira Vlada Švedske u iznosu od 3.000.000 KM, za cilj ima povećanje uticaja civilnog društva u zaštiti okoliša kroz umrežavanje organizacija civilnog društva, institucija, stručnih lica, medija i mladih za zajedničko, sinhronizirano i snažno djelovanje na lokalnom nivou.

Eko HUBovi izabrani na ovom javnom pozivu djelovat će do kraja projekta „Misli o prirodi!“,

Grantovi za Eko HUBove dodijeljeni su organizacijama civilnog društva koje su se već etablirale kao organizacije koje se bave zaštitom okoliša i koje mogu biti izvor znanja, ekspertize, motivacije i faktor uspostavljanja partnerskih odnosa među različitim lokanim akterima. Deset takvih organizacija kojima su dodijeljeni grantovi formirat će i voditi deset Eko HUBova, a učešće u  projektu će osnažiti njihove organizacione i institucionalne kapacitete kako bi mogli da djeluju samostalno i u partnerstvu u regijama u kojima rade, kao i da daju podršku drugim organizacijama i interesnim grupama. Drugim riječima, Eko HUBovi su resursni centri za pitanja okoliša u regijama obuhvaćenim projektom. Eko HUBovi će raditi na planiranju svojih aktivnosti vezanih za zaštitu okoliša, a koje će biti dio strateškog plana Eko HUBova.

Dobitnice grantova za EkoHUBove su organizacije:

  1. Centar za ekonomski i ruralni razvoj (CERD), Laktaši
  2. Prijatelji prirode Eko element, Bugojno
  3. Nešto Više, Mostar
  4. Zelene staze – Organizacija za podršku održivom razvoju, Mrkonjić Grad
  5. Fojničani, Maglaj
  6. LIR Evolucija, Banja Luka
  7. Eko ZH, Široki Brijeg
  8. Eko forum, Zenica
  9. Omladinski klub Novi val, Blagaj
  10. Resursni Aarhus centar u BiH, Sarajevo

#CPCD #ekoHUB #Mislioprirodi #permakultura

Facebook