fbpx

Održali smo trening iz energetske efikasnosti u Banovićima

14.09.2019. održali smo trening iz energetske efikasnosti u prostorijama Udruženja za mlade BaUM u Banovićima. Govorili smo o smanjenju troškova za električnu energiju u svakodnevnoj upotrebi za poslovna, javna i privatna lica. Posebnu pažnju smo usmjerili na uticaj smanjenja troškova električne energije na životnu sredinu. Bazirali smo se na prezentaciju metoda koje ne zahtijevaju finansijska ulaganja ili koštaju veoma malo a mogu doprinijeti uštedi energije, njenom racionalnijem korištenju, boljoj iskoristivosti i u konačnici smanjenju računa ali i smanjenju zagađenja. Prisutni su čuli naša pozitivna iskustva iz prakse i dobili važne uvide u različite sisteme energetske efikasnosti.

Na samom objektu gdje je smješteno Udruženje BaUM trenutno se postavlja termoizolaciona fasada koja će omogućiti mladima koji svakodnevno dolaze u prostorije BaUMa da narednu zimu provedu u toplijem prostoru nego do sada uz manje račune za grijanje, to nam je poslužilo kao primjer o kome smo razgovarali jednim dijelom ali i raznim svakodnevnim navikama koje imamo a koje mogu doprinijeti boljem komforu uz manje troškove i manje zagađenje.

Trening je vodio Adem Lisičić, projekt menadžer u Udruženju građana “Nešto Više”.

Finansijsku podršku za trening iz energetske efikasnosti pružio je CARE International Balkans kroz projekat „Unapređenje socijalnih usluga kroz jačanje NVO u BiH“, kojeg finansira Češka razvojna agencija i CARE Češka. Pored UG ”Nešto Više”, kroz projekat „Unapređenje socijalnih usluga kroz jačanje NVO u BiH“ podržane su organizacije: Amica Educa Tuzla, UG „Budućnost“ Modriča, UG „Otaharin“ Bijeljina, Sarajevski otvoreni centar, Udruženje oboljelih od cerebralne paralize i distrofije Goražde i UG „Duga“ Sarajevo. Cilj projekta je jačanje kapaciteta 7 nevladinih organizacija kako bi se poboljšao pristup socijalnim pravima, zaštiti i njezi ranjivih kategorija u BiH.

Facebook