Stručna praksa u proizvodnim pogonima „MilkoS“ d.d. Sarajevo

Ovo je podijelila sa nama Merima Glušac, naša korisnica projekta “Praktično radno iskustvo za žene sa završenim fakultetom”. Njeno pismo prenosimo i vama.

Ja sam Merima Glušac, Magistar prehrambene tehnologije. Kroz projekat „“Praktično radno iskustvo za žene sa završenim fakultetom” koji je podržan od strane Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni a Hercegovini u okviru programa “Osnaživanje žena”, Udruženje građana „Nešto Više“ (UGNV) mi je pružilo priliku da obavim stručnu praksu u preduzeću po vlastitom izboru. Moj prvi izbor je bila Sarajevska mljekara „MilkoS“ d.d.
Tokom studiranja imala sam priliku da posjetim proizvodne pogone ove mljekare, ali nisam očekivala da ću nekada imati priliku da budem dio kolektiva. Pozitivno sam se iznenadila kako su me zaposlenici dočekali. Bili su srdačni, strpljivi, komunikativni, pružali su mi nesebičnu podršku tokom izvršenja zadataka. Na praksi sam bila dva mjeseca, ali me je kolektiv prihvatio kao da sam oduvijek radila s njima.
U proizvodnim pogonima mljekare upoznata sam sa proizvodnim procesima, radili smo razne fizičko-hemijske i mikrobiološke analize sirovog mlijeka, poluproizvoda od mlijeka u toku pripreme i gotovih proizvoda. Pored navedenog, vršili smo i senzornu analizu proizvoda, gdje sam imala priliku da probam neke proizvode koje ranije nisam degustirala.
Sve pohvale kako za organizatore prakse, tako i za poslodavce koji prihvate mlade ljude i daju im priliku da rade. Ovo je jedinstvena prilika za mlade koji jedva čekaju da stečeno znanje na fakultetu primijene u praksi. Preporučujem svima da se prijave na slične pozive i da steknu svoje prvo radno iskustvo u struci i to u preduzeću po izboru.