– Uspješno završene obuke za nezaposlene poljoprivrednike sa područja Teslića sa ciljem zapošljavanja

 Tokom perioda februar-mart 2018. godine Udruženje građana „Nešto Više“ je zajedno sa partnerima na projektu „Parterstvom do novih radnih mjesta“, koji se realizuje u opštini Teslić, organizovalo obuku iz poljoprivrede. Više od 55 nezaposlenih osoba sa područja opštine Teslić je prisustvovalo obukama a 48 ih je zadovoljilo kriterije za apliciranje za poticaje  koji će biti dati onima koji budu imali najbolje biznis planove i osnuju komercijalno poljoprivredno gazdinstvo i na taj način se  zaposle. Obuke je proveo Centar za ekonomski i ruralni razvoj CERD u saradnji sa lokalnim expertima iz oblasti poljoprivrede. Obrađen je veliki broj važnih tema kako bi korisnici projekta mogli ostvariti što bolje rezultate nakon osnivanja komercijalnog poljoprivrednog gazdinstva. Korisnici su prošli obuku iz sledećih tema: Profitno orijentisana poljoprivredna proizvodnja, uvod u izradu biznis planova (isplativost na malim / velikim gazdinstvima i kako je organizovati da bi bila profitabilna), uz uvod o IPARD like, Ekonomski parametri poljoprivredne proizvodnje, analiza biznis planova, Profitabilne proizvodnje na malim gazdinstvima (Plastenička proizvodnja, Tehnologija poljoprivredne proizvodnje kornišona i malina, Stočarstvo i govedarstvo), Agroturizam i ostali oblici ruralnog turizma kao dodatni izvori prihoda poljoprivrednih gazdinstava (direktni plasman proizvoda).
Za sve korisnike projekta koji su uspješno završili obuke iz poljoprivrede otvara se mogućnost dobijanja podsticaja za zapošljavanje kroz osnivanje KPPG a u vrijednosti od 3000 KM

Planirana sredstva za realizaciju Programa obuke i stručnog usavršavanja obezbijeđena su iz sredstava EU po Programu Međunarodne organizacije rada – ILO “Podrška lokalnim partnerstvima za zapošljavanje u Bosni i Hercegovini“ u okviru implementacije Projekta ”Partnerstvom do novih radnih mjesta”.

Komentariši