– Proljetni kurs permakulture ponovo u Mostaru

Ured za permakulturu Hrvatske, u saradnji sa domaćinima Udruženjem građana Nešto Više i socijalnim preduzećem EkoDizajn d.o.o. Mostar, organizuje 72.satni kurs permakulture po svjetskim standardima.

Permakultura je često opisivana kao ekološki dizajn koji oponaša prirodne procese. Ona, zapravo, nudi “alate” za oblikovanje potpuno održivih cjelina za stanovanje i život (kuća, zgrada, imanje… itd), koji proizvode vlastitu hranu i energiju, pa sve do ekonomskih alternativa i novih socijalnih struktura. Permakultura se na mnogo praktičnih načina može primjenjivati i u gradu.

Kurs u Mostaru i na oglednoj farmi Nešto Više u Bijelom Polju će se održavati u drugoj polovini aprila, po metodologiji i satnici koja odgovara i ljudima koji rade, odnosno studiraju.Sveukupno, kurs traje 10 intenzivnih dana (radnim danima kasno popodne, dva vikenda po cijeli dan), a cijena učešća iznosi 280 KM po osobi. Maksimalan broj učesnika je dvadeset (20), a prijave sa uplatama se primaju do popune mjesta, i najkasnije do 10.04.2017.

Kurs obuhvara teoriju, praksu, timsko istraživanje terena i dizajniranje prvog permakulturnog projekta na konkretnom primjeru uz pomoć instruktora. Polaznici koji odbrane svoje projekte na kraju kursa, dobijaju certifikate po svjetskom standardu.

Kurs će voditi Ivan Gregov, instruktor permakulture sa najdužim stažom u Hrvatskoj, a koji će i veče prije početka kursa okupiti permakulturnu zajednicu Mostara, te održati kratko predavanje Uvod u permakulturu za sve zainteresovane.

Prijave se primaju putem Sanjinog e-mail-a (vidjeti pod Osoblje)  ili na broj telefona 066 711 277.

Komentariši