webfarm

– Kraj još jednog inovativnog projekta pod nazivom „I ja mogu biti farmer“

  Tokom proteklih godina Udruženje građana Nešto Više je implementiralo veliki broj projekata, a posljednji na koji smo posebno ponosni je projekat „I ja mogu biti farmer“ implementiran u periodu august 2016. – decembar 2016,  podržan od strane Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.
Ovaj projekat je zamišljen tako da pruži priliku osobama sa invaliditetom da nauče  više o urbanom vrtlarstvu, a da im se istovremeno pruži prilika za razmjenu iskustava. Naime, ovaj projekat je okupljao osobe sa invaliditetom sa područja Sarajeva i Mostara. Svi koji su imali želju za novim znanjima iz urbanog vrtlarstva mogli su aplicirati i učestvovati u projektu. Cilj projekta je bio da pokažemo društvu da se osobe sa invaliditetom mogu  baviti čime god žele, čak  i poljoprivredom , pod uslovom da je okolina prilagođena potrebama osoba sa invaliditetom. Upravo je tako prilagođeno i cjelokupno imanje našeg Udruženja, od staza, prilaza, obradivih površina i tolata.
Kao i uvijek tim Udružena građana „Nešto Više“ odlučio je razmišljati  izvan okvira. Mislim da smo to uspjeli dokazati i kroz ovaj  projekat jer nekada je samo potrebno razmišljati malo drugačije i uspjećete, ako ne sami onda zajedno sa nama.
„ I ja mogu biti farmer“ je projekat urbanog vrtlarstva namjenjenog osobama sa invaliditetom. Radionice su se održavale na našoj farmi, prvoj u BiH  prilagođenoj osobama sa invaliditetom, posebno korisnicima kolica. Farma je u vasništvu Udruženja površine 1ha sa dva plastenika ukupne površine 1000m2, sa stazama za kolica, uzdignutim „kadama“ za uzgoj povrća, ,košnicama za pčele i voćnjakom .Farma se nalazi u neposrednoj blizini Mostara u mjestu Humilišani. Farma je postala mjesto gdje se uči, druži  i jednostavno uživa u zajedničkom vremenu i svježem zraku.
Teme radionica su bile  Uzgoj povrća, voća, cvijeća, ljekobilja i gljiva.
U vrijeme trajanja radionica organiziran je prevoz  učesnika  u specijalizovanim kombijima koji posjeduju rampe za kolica i to za 24 učesnika iz Mostara i 24 iz Sarajeva. Svi učenici su prisustvali na tri radionice  podjeljeni u 4 grupe po 12 učesnika što dovodi do ukupnog broja od 48 osoba sa invaliditetom koje su stekle znanja iz poljoprivrede i ovladale vještinama urbanog vrtlarstva.
Također,  htjeli bismo naglasiti da  Udruženje građana „ Nešto Više“ nije udruženje osoba sa invaliditetom ali provodimo projekte u inkluzivnom okruženju kako bi pokazali da osobe sa invaliditetom mogu ravnopravno raditi sa „ zdravim“ osobama ukoliko se pruži adekvatno okruženje i ohrabrenje. Stoga, nemojte čekati, nego se uključite u naše projekte i budite dio dobrog tima i novih avantura u skorijoj budućnosti.

Komentariši