pcelice

– Trening na nasoj Farmi – Mladi Pčelari Poduzetnici

15.03.2016. utorak – fantastičan dan! Danas smo na farmi imali preko 70 vrlo dragih gostiju: osnovci iz Mostara, te polaznici nedavno održane Škole pčelarstva za početnike, uz naše sjajne praktikante i kompletno osoblje Nešto Više. Danas smo našim najmlađim učesnicima pokazali kako se postaje pčelar poduzetnik.
Uživali smo svake minute: voditelj radionice o pčelarstvu, Ešref Maksumić dipl. ing. agr., prezentirao je i demonstrirao najbitnije segmente pčelarstva za početnike: zašto su pčele važne, od čega se sastoji pčelinje društvo, od čega se sastoji jedna košnica, koja se sve oprema i alati koriste u pčelarstvu, kako se i čime farbaju košnice, kako se radi postavljanje satnih osnova na okvire, šta je vrcaljka i kako se ona koristi, te još mnogo toga.
Svi učesnici radionice su u malim grupama imali priliku da ispravno sastave košnicu, da rade na utapanju voska/satnih osnova na okvire, da boje košnice za to primjerenim bojama, te da oprobaju i vide kako jedna vrcaljka iz saća osigura med u teglice.

Društvo iz OŠ Buna je pokazalo izuzetnu spretnost na svakom zadatku, rado bismo da nam dođu ponovo i pomognu da sastavimo sve košnice i pripremimo ih za skori dolazak pčela!
Današnje aktivnosti su organizirane u okviru projekta “Životne vještine za budućnost-učimo, radimo!” koji je dio je opsežnog projekta “Podrška trajnim rješenjima Revidirane strategije za provedbu Aneksa VII Dejtonskog mirovnog sporazuma” vrijedan 8,1 miliona eura finansira Evropska unija (u iznosu od 7 miliona eura kroz program IPA 2012), a sufinansira (u iznosu 1,1, miliona eura) i implementira UNHCR u suradnji sa projektnim partnerima u deset prioritetnih općina. Cilj projekta je pomoći najmanje 2.400 ugroženih raseljenih osoba i povratnika u BiH, uključujući žene žrtve rata, u pronalaženju rješenja za društvene izazove sa kojima se svakodnevno susreću, kroz usku saradnju lokalnih vlasti, lokalne zajednice, civilnog društva i projektnih partnera, zajedno sa Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine.
Posebno se želimo zahvaliti Unicef-u u Bosni i Hercegovini za sve što čine da zajedno dopremo do što više mladih, i da ih naučimo Nešto Više!

Komentariši