posjeta-prozor-rami-sumski-plod

– U gostima: “Šumski plod” d.o.o. Prozor-Rama

01.10.2015. – veselo i radoznalo društvo od nas 23, uglavnom sastavljeno od mladih agronoma i onih koji će to uskoro postati, danas je posjetilo “Šumski plod” d.o.o. Prozor-Rama.
Vlasnik i direktor firme gospodin Mirza Đogić nas je, uz svoj sjajan tim mladih stručnjaka, baš domaćinski sačekao i posvetio nam svoje vrijeme da nas provede i ispriča priču o Šumskom plodu.
Upoznao nas je sa prostorom, hladnjačama, opremom i mašinama, te sa tehnologijom prerade, pakovanja i pripremanja proizvoda za finalnog kupca. Čuli smo priču o gljivama, šumskim jagodama, plantažnim šumskim jagodama, brusnici, šipurku, te naravno o kupinama i malinama koje su posljednjih godina hit među proizvođačima u Bosni i Hercegovini. Probali smo žute maline, koje su još uvijek vrlo rijetke u BiH.
Učesnici su naročito bili zainteresirani da čuju da je ova firma u usponu, i da je njeno osoblje zainteresirano da se tim uskoro proširi – tako da će u dogledno vrijeme trebati još novih snaga, agronoma i tehnologa. Poslušali smo i zanimljivu priču o izgradnji mladih agronoma koji rade u ovoj firmi, i čiji vlasnik pronalazi razne načine kako da ih obuči i usavrši kroz educiranje sa starijim kolegama i mnogo rada na terenu.
Na kraju smo najviše razgovarali o načinu kako ova firma radi sa kooperantima, ko sve može donijeti proizvode na otkup, gdje sve imaju kooperante koji uzgajaju jagodičastvo i bobičasto voće, te o detaljima vezanim za metodologiju uzgoja kupine i maline, uključujući sorte koje se preporučuju, te bolesti i zaštitnih sredstava koja se najčešće primjenjuju.
Složili smo se da je edukacija proizvođača na terenu, prije nego se upuste u investiranje u nasade jagodičastog voća, vrlo bitna, te ćemo i u tom smislu unaprijediti suradnju između Šumskog ploda i njegovih stručnjaka i UG Nešto Više.
Udruženje građana Nešto Više izražava svoje veliko poštovanje i uvažavanje za osoblje ove respektabilne firme koje nam je danas omogućilo da dovedemo mlade buduće stručnjake iz svijeta poljoprivrede kako bi ih svojim primjerima motivirali da se bore dalje i da sa više entuzijazma traže svoje mjesto na tržištu rada.
Aktivnosti se sprovode u okviru projekta Podrška razvoju poljoprivrede u Hercegovini kojeg implementira UG Nešto Više, a podržava Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID).

 

 

Više fotografija pogledajte na našoj facebook-button stranici!

Komentariši