susret-poslodavaca-2-nv

– Susret poslodavaca i kadrova u poljoprivredi II

17.09.2015. Udruženje građana Nešto Više je danas sa početkom u 11:30 h, u zgradi Agromediteranskog fakulteta Mostar, organiziralo drugi po redu Susret poslodavaca i kadrova u poljoprivredi.
Najprije su prezentirani rezultati Analize potreba poslodavaca za radnom snagom u poljoprivrednom i prerađivačkom sektoru u Hercegovini, a kompletan dokument je u materijalima podijeljen učesnicima.
Nakon toga je prezentirano iskustvo Udruženja u organiziranju stručne prakse za mlade kadrove u poljoprivrednom, prehrambenom i prerađivačkom sektoru. Do sada je, od 30 planiranih mjesta za mlade stručne kadrove u projektu Podrška razvoju poljoprivrede u Hercegovini, već upotpunjeno 24. Imali smo priliku iz prve ruke čuti praktikante kako govore o svome iskustvu stručne prakse od 320 radnih sati, kao i neke od poslodavaca koji su svoja vrata otvorili da daju priliku mladim kolegama da polagano ulaze u poslovni svijet. Praktikantica Maja Karačić je govorila o svojoj stručnoj praksi u Mlini d.o.o. Struge, Čapljina, a zatim je Ešref Maksumić kao poslodavac govorio o iskustvima rada sa mladim kadrovima u svojoj firmi Agrimax d.o.o. Mostar.
Nakon toga se između učesnika, od kojih je bilo 42 mladih nezaposlenih stručnjaka i 23 predstavnika poslodavaca, razvio konstruktivan dijalog u kojem smo čuli prijedloge, savjete, izazove, pitanja, pa i konkretne pozive mladima da se jave i traže svoju priliku kod nekih od prisutnih potencijalnih poslodavaca.
Susret je, usprkos realno vrlo teškoj situaciji sa zapošljavanjem u našoj zemlji, ocijenjen kao vrlo konstruktivan i motivirajući za sve učesnike. Tome doprinosi i činjenica da su učesnici nakon službenog dijela ostali da razmijene kontakte i ugovore sastanke, što je i bio jedan od ciljeva Susreta.
UG Nešto Više se zahvaljuje potencijalnim poslodavcima koji su odvojili vrijeme i došli da učestvuju na ovom Susretu kako bi podržali i ohrabrili buduće kolege, te naravno mladim nezaposlenim kadrovima u poljoprivredi koji su još jednom potvrdili da zaslužuju šansu kako bi stekli potrebno praktično iskustvo, te postali ravnopravni sudionici na tržištu rada.
Posebne zahvale za ljubazno osoblje i studente Agromediteranskog fakulteta, koji su nas podržali u organiziranju Susreta.
Susret poslodavaca i kadrova u poljoprivredi II je organiziran u okviru projekta „Podrška razvoju poljoprivrede u Hercegovini“ kojeg finansira Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID).

Više fotografija pogledajte na našoj facebook-button stranici!

Komentariši