logoprojektaunicef

– ZAVRŠENI TRENINZI ZA NASTAVNIKE I MENTORE, POČINJE OSNIVANJE PODUZETNIČKIH SEKCIJA U OSNOVNIM ŠKOLAMA

unicefucesnici
U proteklih par mjeseci u okviru projekta Life skills for the future – let’s learn, let’s do it! (Životne vještine za budućnost – učimo, radimo!) II DIO održana su tri regionalna treninga za nastavno osoblje iz 30 osnovnih škola iz BiH na temu poduzetničkog učenja i osnivanja poduzetničkih sekcija u školama. Takođe održan je i trening sa predstavnicima nevladinih organizacija koji imaju ulogu mentora na Projektu. Pored nabrojanih održan je i trodnevni trening od 26. do 28. Avgusta 2013. god na Jahorini u hotelu Termag gdje su učestvovali svi nastavnici i mentori, ukupno 40 osoba, te koordinator projekta Adem Lisičić iz UGNV i treneri Marija Šobot iz Banja luke i poduzetnik Amir Suljagić iz Tuzle.
Učesnici treninga su prošli kroz sve detalja rada sa mladima na temu poduzetništva, te kroz materijale koje će koristiti u svom radu. Trenutno je u toku osnivanje sekcija i odabir učenika koji će učestvovati u radu sekcije. Takođe odabran je i datum  (29.11.2013.) kada će u Hotelu Grand u Sarajevu biti održan veliki biznis sajam gdje će učenici predstaviti svoje projekte. Sajam će biti otvorenog karaktera sa izložbenim, prodajnim i takmičarskim dijelom tako da pozivamo sve zainteresovane da dođu posjetiti sajam.
Projekat se implementira sa 300 učenika u 30 osnovnih škola iz 10 opština. Glavni cilj projekta je razvoj ključnih kompetencija i životnih vještina  učenika VII, VIII i IX razreda osnovnih škola kroz aktivno učenje za poduzetništvo kako bi se povećala konkurentnost na tržištu rada kroz institucionalni pristup stvaranjem preduslova za osnivanje te osnivanje poduzetničkih sekcija u školama. Pored učenika i nastavnika u projekat su uključeni i predstavnici lokalnih nevladinih organizacija te predstavnici lokalnih vlasti. Donator projekta je UNICEF.

Komentariši