Vjestine_1

– Održani treninzi: Specifične životne vještine za samostalan život osoba sa fizičkim invaliditetom

Vjestine_2Vjestine_3Vjestine_4
U Sarajevu, u dane 21. i 22. 04.2012., te 25. i 26.04.2012., u okviru projekta Inkluzijom protiv diskriminacije osoba sa invaliditetom održani su dvodnevni treninzi pod nazivom “Specifične životne vještine za samostalan život osoba sa fizičkim  invaliditetom” za grupe od ukupno 30 korisnika projekta, koji će se, pored informatičke obuke, educirati na razne teme u oblasti osobnih i specifičnih vještina  u narednih 5 mjeseci projekta.
Trening je vodila gđa. Elvira Bešlija, generalni sekretar Saveza paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Federacije BiH (jedan od osnivača Saveza paraplegičara i oboljelih od dječije paralize BiH 1978. godine).
Ciljevi treninga bili su: Predstaviti osobne i specifične životne vještine), Predstaviti uobičajene zablude i stereotipe o invaliditetu, Isticanje važnosti samostalnosti kroz upoznavanje sa pomagalima, prisupačnosti, zapošljavanju, personalnoj asistenciji,Ortopedskim pomagalima, Važnost pristupačnosti, Mogućnosti zapošljavanja osoba sa invaliditetom, Važnost samostalnosti, Dati praktične primjere (pozitivni i negativni).
Učesnicima je predstavljen i distribuiran Priručnik “Specifične životne vještine za samostalan život osoba sa fizičkim  invaliditetom”, koji je izrađen za potrebe ovog projekta kako bi se korisnici projekta upoznali sa važnim principima i načelima socijalne uključenosti, međusobno razmjenili iskustva i poboljšali svoj položaj u bh. društvu.Trening je održan je u prostorijama Centra za poslovnu edukaciju Sarajevo. Na kraju dvodnevnih treninga, polaznici su dobili certificate o prisustvu na ovom treningu.
Projekat Inkluzijom protiv diskriminacije osoba sa invaliditetom podržan je od strane Ambasade Kraljevine Nizozemske u Bosni i Hercegovini.
Ovdje možete preuzeti materijal sa treninga:

Komentariši