jelena_4

– POZIVAMO KOLEGE IZ NVO-a, ALI I DRUGE POSLODAVCE DA SLIJEDE NAŠ PRIMJER: ZAPOŠLJAVANJE OSOBA SA INVALIDITETOM

LOGO-InkluzijaU decembru 2011., u okviru projekta “Inkluzijom protiv diskriminacije osoba sa invaliditetom”, UG „Nešto Više“ zaposlilo je novu članicu osoblja, koja je osoba sa invaliditetom (korisnica invalidskih kolica). Prije stupanja u radni odnos, Jelena Backović je volontirala u Udruženju skoro godinu dana. U toku tog perioda, Jelena je svojim radom, zalaganjem i entuzijazmom ostvarivala izvrsne rezultate na svim zadacima za koje je bila zadužena. Osim što nas je uvezala sa velikim brojem organizacija koje se zalažu za prava osoba sa invaliditetom, Jelena aktivno učestvuje u izradi projekata koji za cilj imaju osnaživanje populacije osoba sa invaliditetom, nepravedno zapostavljene od strane BiH društva. Jedan o tih projekata je konačno prepoznat, te i finansijski podržan od strane Ambasade Kraljevine Nizozemske u BiH, na kojem Jelena obavlja funkciju projektnog asistenta.
Neizostavno je istaknuti važnost edukacije koju mi, ostali članovi tima dobijajmo radeći sa Jelenom: ona nas konstantno podučava o svakodnevnim potrebama osoba sa invaliditetom, sa načinom ophođenja i rada sa osobama sa invaliditetom, te sa neophodnim prilagodbama u radnom prostoru Udruženja. Slijedeći njene instrukcije, uspjeli smo, malo po malo, prilagoditi naše kancelarije u Sarajevu i Mostaru, kako bi Jelena ravnopravno sa nama mogla da obavlja svoj posao.
Jelena je svakodnevno je u komunikaciji sa javnim institucijama, medijima, poslovnim sektorom, ali i sa potencijalnim korisnicima projekta, osobama sa invaliditetom, koje ohrabruje da se prijave na neformalnu edukaciju iz IT kako bi sutra bili konkurentniji na tržištu rada i povećali svoje mogućnosti za zapošljavanje. Također, ona obavlja sve administrativne poslove za projekat, vodi baze podataka korisnika, arhivu projekta i sl. Pored toga zajedno sa projekt menadžerom ide na sve sastanke sa predstavnicima javnog i privatnog sektora, te učestvuje u medijskim istupima kako bi se šira javnost senzibilizirala o važnosti uključivanja osoba sa invaliditetom u sve društvene tokove.
Jelena svojim primjerom i načinom života, ohrabruje i poručuje drugim osobama sa invaliditetom u BiH da mogu biti ravnopravni članovi društva, ali je potrebno da više koriste svoja osnovna prava (pravo na informiranje, pravo na obrazovanje, pravo na zapošljavanje i rad), te da se više aktiviraju da izbore prilike za sebe da se educiraju, volontiraju, povezuju sa drugima, i pronađu svoje mjesto u društvu.
Nešto Više želi ohrabriti svoje kolege u nevladinom sektoru, ali također i javnom, te privatnom sektoru da slijede naš primjer: otvorite svoja vrata osobama sa invaliditetom dajući im prilike za edukaciju, volontiranje, stažiranje i zapošljavanje.

Komentariši