Trening_OSI_1

– ODRŽAN TRENING: Metodologija rada sa osobama sa invaliditetom – kako se ponašati!

Trening_OSI_2Trening_OSI_4Trening_OSI_5
U Sarajevu, dana 20.02.2012. u okviru projekta Inkluzijom protiv diskriminacije osoba sa invaliditetom održan je trening pod nazivom “Metodologija rada sa osobama sa invaliditetom – kako se ponašati!“ za instruktore Centra za poslovnu edukaciju i osoblje Udruženja građana “Nešto Više” koji će direktno educirati osobe sa invaliditetom u narednih 6 mjeseci projekta.
Trening je vodila Belma Karkelja Omerović, dipl. soc. radnica i direktorica prvog socijalnog poduzeća u BiH, USPON d.o.o. (www.uspon.ba) koje se bavi posredovanjem u zapošljavanju osoba sa invaliditetom.

Ciljevi treninga:

•    približiti učesnicima prihvatljivi jezik i terminologiju vezanu za osobe sa invaliditetom,
•    pojasniti šta znači diskriminacija po osnovu invalidnosti,
•    razmotriti najčešće uzroke diskriminacije nad osobama sa invaliditetom (neznanje, odgoj i konformizam),
•    navesti oblike diskriminacije (putem govora, ponašanja i direktnog ugrožavanja),
•    diskutirati nediskriminatorni jezik i ponašanje prema osobama sa invaliditetom kao i
•    razmotriti bonton ponašanja prema osobama sa invaliditetom sa ilustracijama, primjeri iz prakse.
Učesnicima je predstavljen i distribuiran Priručnik „Kako komunicirati sa osobama sa invaliditetom“ autorice Belma Karkelja Omerović, koji je izrađen za potrebe ovog projekta kako bi se predavači koji će raditi sa osobama sa invaliditetom bolje pripremili za rad i imali dobru komunikaciju sa korisnicima projekta, osobama sa invaliditetom.
Treningu je prisustvovalo 13 osoba (9 iz Udruženja građana Nešto Više i 4 iz Centra za poslovnu edukaciju), a održan je u prostorijama Centra za poslovnu edukaciju.
Projekat Inkluzijom protiv diskriminacije osoba sa invaliditetom podržan je od strane Ambasade Kraljevine Nizozemske u Bosni i Hercegovini.
Ovdje možete preuzeti materijal sa treninga:

Komentariši