Trening_drzavnih_sluzbenika_pic_1

– Trening državnih službenika u mjerama podrške adaptaciji poljoprivrednih biznisa na sušu održan u Hotelu Termag na Jahorini 27. i 28. 12. 2011.

Trening_drzavnih_sluzbenika_pic_2Trening_drzavnih_sluzbenika_pic_3
Trening je organizovan u okviru projekta pod nazivom Izgradnja kapaciteta poljoprivrednih biznisa u adaptaciji na sušu kojeg finansira USAID, a implementiraju CRP Tuzla i Nešto više.
Cilj treninga bio je da okupi službenike u državnim organima i približi im problematiku utjecaja suše na poljoprivredne biznise. To će omogućiti bolje razumijevanje problema sa kojima se poljoprivrednici susreću, bolji uvid u savremene tehnologije izrade sistema za navodnjavanje, kao i pragmatičniji pristup ovoj problematici prilikom kreiranja odgovarajućih mjera podrške poljoprivrednicima u borbi protiv suše. Na treningu je bilo 25 učesnika, i to predstavnika općina, Ministarstava poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH i RS i Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.
Trening je obuhvatio slijedeće elemente:
–          Prezentacija projekta Izgradnja kapaciteta poljoprivrednih biznisa u adaptaciji na sušu,
–          Prezentacija studije Analiza ranjivosti sektora voće i povrće na sušu,
–          Koristi od ulaganja u sisteme za navodnjavanje,
–          Prezentacija savremenog tehničkog rješenja adaptacije na sušu – praktičan primjer sistema u Gračanici,
–          Mjere adaptacije na sušu u poljoprivredi – Adaptacija biljaka,
–          Tehnička rješenja u adaptaciji na sušu u poljoprivredi,
–          Uticaj izgradnje sistema za navodnjavanje na okoliš i mjere ublažavanja negativnih uticaja.
Na treningu je zaključeno da je potrebna dalja edukacija državnih službenika, posebno iz oblasti procjene uticaja na okoliš. S tim u vezi, pomoćnik ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH pozvao je USAID da podrži takvu aktivnost.
Kao rezultat treninga, pokrenuta je inicijativa da nadležni odjeli u općinama zatraže namjenu određenog dijela budžetskih sredstava za podršku izgradnji oglednih sistema za navodnjavanje, prema primjerima koje je podržao USAID.

Komentariši