akcija_Vrace

– Konferencija Studiraj, volontiraj, zaposli se

konf_1konf_2konf_3
Udruženje građana Nešto Više i OKC Banja Luka su 24.9. i 25.9.2011. godine, u hotelu Radon Plaza u Sarajevu, organizovali su konferenciju „Studiraj, volontiraj, zaposli se“ posvećenu projektu „Zaposli se volontiranjem-volontiraj da bi se zaposlio“. Na konferenciji je učestvovalo preko sedamdeset volontera i supervizora iz Tuzle, Banja Luke i Zenice. U sklopu konferencije je također održana i volonterska akcija na spomen parku Vrace gdje su volonteri pokupili otpatke. Organizovan je turistički obilazak grada, kao i ulična distribucija promotivnih letaka za promociju bodovanja volontiranja. Imali smo dosta interesovanja i od strane medija s obzirom da je bio vikend.
U okviru ovog projekta uključeno je bilo 15 organizacija iz 3 univerzitetska grada, 90 studenata, 5 univerziteta i 15 supervizora. Studenti su volontirali u 15 organizacija i/ili institucija u trajanju od 4 mjeseca te su imali mogućnost da razvijaju svoje vještine i znanja, ali isto tako da na taj način doprinesu razvoju zajednice u svojim sredinama.
Završetak projekta označili smo organizovanjem dvodnevne konferencije u Sarajevu gdje smo iznijeli rezultate ovog projekta kao i mogućnosti koje volontiranje ima kao jedan savremen vid doprinosa društvu, ali i pojedincu uopšte. Također smo predstavili značaj postojanja zakonskih okvira u Republici Srpskoj u vezi volontiranja te skrenuli pažnju javnosti na nepostojanje i mogućnosti koje zakonski okviri mogu da donesu u Federaciji Bosne i Hercegovine njihovim uspostavljanjem u ovom entitetu.

Komentariši