csbsju

– Posjeta CSBSJU

U periodu od 18. do 21.04.2011. dio osoblja Nešto Više (NV) Aleksandar Bundalo, Danijel Lozančić i Sanja Đermanović, te naš mentor iz Whalen Fondacije Carol Yamasaki, posjetili su College of Saint Benedict i Saint John’s University (CSBSJU), Minnesota, SAD. Generalni cilj posjete bio je osnaživanje i unapređivanje partnerstva između Nešto Više i bosanskohercegovačkih CSB i SJU odjeljenja diplomaca sa CSBSJU institucijama. Primili su nas Predsjednik SJU, Fr. Robert Koopmann OSB, te Dekan CSBSJU gđa Rita Knuesel, koji su izrazili podršku već postojećim, te novim inicijativama i zajedničkim potencijalnim projektima. Tri osnovne komponente partnerstva su diskutirane: ljetni internship 2011 za američke studente u Bosni i Hercegovini, razvoj novog kratkog internacionalnog programa za CSBSJU studente u BiH, i razmatranje semestralnog internacionalnog programa za CSBSJU studente u BiH.

Danijel_and_Julie_2011Internship program za CSBSJU studente u BiH: Održan je niz sastanaka sa gđom Julie Christle, koordinatorom za internship programe, na kojima se razgovaralo o detaljima programa za 2011. godinu. Osim toga, razgovaralo se o budućnosti programa, posebno o načinima promoviranja ljetnog internshipa u BiH studentima CSBSJU. Gđa Christle i gdin Joe Rogers, direktor CSBSJU Centra za globalno obrazovanje, organizirali su sastanak sa šest CSBSJU interna koji su se prijavili za ljetni program 2011. Studenti su pripremili odlične prezentacije o Bosni i Hercegovini, koje su obuhvatile kulturu, običaje, društvo, političku scenu i analizu konflikta početkom 1990ih. Studenti počinju sa internshipima 30.05.2011., koji će trajati dva mjeseca: tri studenta će biti smještena u Mostaru, dva u Sarajevu, a jedan u Banja Luci, prema sopstvenim željama. Tokom sastanka odgovarali smo na pitanja interna, razmijenili ideje, a potporu programu je pružila i Madeline Dragich koja je 2009. bila učesnica programa. U protekle tri godine, devet CSBSJU studenata je uspješno realiziralo internship program u BiH.

Interns_3Interns_6Interns_8Interns_1Interns_10Maddy_the_Ambasador

Gorecki_April_2011Bob1Razvoj novog kratkog internacionalnog programa za CSBSJU studente u BiH: Održan je niz sastanaka sa timom za razvoj programa, pri čemu su nam svesrdnu pordršku pružili: Dr. Ron Pagnucco, predsjedavajući Peace Studies odjela, Dr. Bob Gazich, profesor menadžmenta, gđa Peggy Retka, Direktor ureda za internacionalno obrazovanje, te gdin Joe Rogers, direktor Centra za globalno obrazovanje. Razmotrene su ideje, procedure, te dogovoreni naredni koraci za izradu kurikuluma ovog programa za 2012. godinu. Nešto Više je preuzelo odgovornost da razvije temeljni kurikulum programa, te preuzme logističku potporu pri realizaciji programa. Dr. Pagnucco i Dr. Gazich će razviti kurikulum-e za specijalne teme iz oblasti izgradnje mira i menadžmenta za 2012. godinu. Gđa Retka i gdin Rogers će nam pružiti svu neophodnu potporu i savjetovati nas prilikom procesa. Nešto Više će također u suradnji sa cijelim timom izraditi marketinški plan za program, kako bi CSBSJU studenti bili što bolje i što ranije obaviješteni o mogućnostima da se prijave za 2012. godinu. Planirano je da se program organizira u trajanju od tri do četiri sedmice (period maj/juni), te da obuhvati posjete istorijskim, religijskim i spomenicima kulture, obrazovnim institucijama, različitim organizacijama i poslovnom sektoru, druženje sa mladima iz BiH, predavanja iz različitih oblasti, te druge aktivnosti kroz koje CSBSJU studenti mogu da se upoznaju i približe društvu i kulturi Bosne i Hercegovine.

Semestralni internacionalni program za CSBSJU studente u BiH: osoblje Nešto Više je izrazilo interes, a osoblje CSBSJU svoju podršku u ideji za razmatranje i razvijanje programa kroz koji bi CSBSJU studenti mogli da se obrazuju jedan cijeli semestar u Bosni i Hercegovini. CSBSJU nudi ovakve programe svojim studentima u trinaest zemalja svijeta.

Sarah2Tokom posjete, sastali smo se i sa drugim profesorima i osobljem CSBSJU, koji su nam izrazili svoju podršku u nastojanjima da se razviju i unapređuju veze između Bosne i Hercegovine i CSBSJU (gđa Sarah Pruett, Koordinator odjela za engleski kao drugi jezik, gdin Robert Culligan, Zamjenik predsjednika za institucionalni razvoj, gdin Roger Young, Direktor za upis internacionalnih studenata, te Dr. Paul Marsnik, profesor menadžmenta).

Ovog maja, diplomiraće dva posljednja BH studenta na CSBSJU, koji su svoj studij ostvarili putem potpore Whalen Fondacije i PeaceTrails zajednice (Nešto Više). To ukupno čini pokretačku skupinu od 41 BiH diplomca, koji su već osnovali svoja SJU i CSB odjeljenja u Bosni i Hercegovini. Želja nam je da u bliskoj budućnosti, osim gore pomenutih programa, iznađemo i načine kako da osiguramo prilike novim BiH studentima da se školuju na Saint John’s Univerzitetu/Saint Benedict Koledžu.

Komentariši