Zenica

– Suradnja sa Univerzitetom Zenica

Dana 12.01.2011. godine u Rektoratu Univerziteta u Zenici održan je prvi sastanak  radne grupe za izradu pravilnika koji će definisati uslove i način vrednovanja studentskog volontiranja.  Inicijativa je dio projekta OKCa iz Banja Luke i UG Nešto Više “Zaposli se volontiranjem – Volontiraj da bi se zaposlio”.

Na osnovu Zakona o visokom obrazovanju Zeničko-Dobojskog kantona u kojem se u članu 136 (dobrovoljni rad) daje Univerzitetu da može kroz svoj opšti akt tj statut regulisati uvjete, način organizovanja i vrednovanje volonterskog rada, te na osnovu člana 189.  stavka (f) Statuta Univerziteta (Aktivnosti studenata) gdje se u propisano opterećenje studenata pored aktivne nastave, samostalnih radova, kolokvija, ispita i završnih radova ostavlja prostor i za „volonterski rad u lokalnoj zajednici, organizovan od strane Univerziteta odnosno fakulteta/akademije/visoke škole, na projektima od značaja za lokalnu zajednicu (humanitarne aktivnosti, podrška hendikepiranim licima i tome slično)”  daje pravnu utemeljenost da se volontiranje studenata može vrednovati.

Red.prof.dr. Safet Brdarević, Prorektor za nastavu i studentska pitanja je napomenuo da postoje koordinatori za dodjelu ECTS bodova na Univerzitetu  te da bi u sljedećoj fazi bilo korisno uključiti i njih. Prorektor Brdarević je napomenuo da je uočio slabu zainteresovanost studenata za volontiranjem na Univerzitetu ali da bi vrednovanjem to moglo da se promijeni.

Veoma važno je to da su predstavnici Unije studenata uspjeli da u Statut Univerziteta ubace volontiranje kao dio aktivnosti studenata tako da ostaje samo izrada pravilnika o tome kako i koje volontiranje vrednovati ECTS bodovima a koje kroz upis u diploma suplement.

Predloženo je da se napravi kostur pravilnika koji će se zatim na sljedećoj radnoj grupi predstaviti i koordinatorima za dodjelu ECTS bodova a koji će biti pozvani da razmotre ponuđeno, da daju svoje sugestije i da se pristupi izradi krajnjeg pravilnika koji bi se kasnije dao na usvajanje.

Dat je prijedlog da se pokuša što jasnije definisati koliko opterećenje studenta smije biti dozvoljeno u toku volontiranja, kako planirati rezultat i vrijeme volontiranja te uputa predmetnim profesorima o načinu planiranja i osmišljavanja volonterskih angažmana a sve u skladu sa prvilnikom o dodjeli ECTS bodova.

Zanimljivo je napomenuti da se slična inicijativa provodi i kod naših susjeda gdje se trenutno u Republici Hrvatskoj radi na pripremama za održavanje prvog okruglog stola na temu “Vrednovanje volonterskog rada u sustavu visokog obrazovanja u Republici Hrvatskoj” gdje će biti uključeni Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa, Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, Ured za udruge Vlade RH, Nacionalni odbor za razvoj volonterstva i Hrvatska mreža volonterskih centara u partnerstvu s projektom TACSO – Tehnička pomoć organizacijama civilnog društva. Izvor : http://www.libela.org/najave/1800-vrednovanje-volonterskog-rada-u-sustavu-visokog-obrazovanja-u-republici-hrvatsko/

 

Komentariši