zenica_okrugli_sto

– Okrugli sto na Univerzitetu Zenica

Dana 17.12.2010. godine na Univerzitetu Zenica održan je okrugli sto na temu “Značaj volontiranja u visokom obrazovanju”, a u okviru projekta “Zaposli se volontiranjem – Volontiraj da bi se zaposlio”. Okruglom stolu prisustvovali su studenti, predstavnici studenskih udruženja, nevladine organizacije koje promovišu volontiranje, te predstavnici Univerziteta.

 

Cilj okruglog stola je bio da se prezentuju vrijednosti volontiranja (put do zaposlenja, način na koji se može rješavati problem socijalne inkluzije, njegova funkcija u podsticanju aktivizma građana, kreiranje kohezije zajednice, ekonomska vrijednost), te da se istakne značaj volontiranja za studente kao što su priprema za tržiste rada, podsticanje njihovog aktivizma, te promovisaanje pozitivnih vrijednosti u društvu. Prisutnima su prezentovani i primjeri volonterskih angažmana koje UG Nešto Više i OKC već godinama uspješno implementiraju.

Također je diskutovano o mogućnostima kreiranja volonterskih angažmana za studente te njihovo vrednovanje, što će poslužiti kao osnova za buduće aktivnosti koje će biti usmjerene ka kreiranju programa volontiranja i nastojanju da se volontiranje studenata vrednuje putem ECTS bodova.

Diskusija tokom okruglog stola pokazala je da postoji velika zainteresovanost studenata za mogućnosti volontiranja. Jedan od bitnih zaključaka okupljanja bio je i da je neophodno raditi više na boljem informisanju studenata o svim aspektima volonterskog rada.

Komentariši